ONZE DE SETEMBRE
Política 14/08/2012

CDC "sintonitza" amb la Diada per l'estat propi de l'Assemblea

CDC, que es reunirà el 28 d'agost amb l'ANC, reconeix que "sintonitza" amb el caràcter independentista de la convocatòria de la Diada. Unió, però, insisteix que l'únic horitzó és el del pacte fiscal.

Sara González
3 min
El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, va assistir ahir a l'ofrena floral al Memorial 1714 de la batalla de Talamanca. Rull i Oriol Pujol es reuniran amb l'ANC el 28 d'agost.

BARCELONA.La Diada en clau independentista que està promovent l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) situa CiU en un compromís: el de sumar-se a la reivindicació de l'estat propi mentre alhora intenta l'encaix amb Espanya amb la consecució del pacte fiscal. Els impulsors de la manifestació a favor de l'estat propi intensificaran les pròximes setmanes els contactes amb els partits, i especialment amb CDC, per aconseguir que se sumin a la mobilització independentista. Convergència, per ara, s'ho mira des de la distància, però reconeix la seva simpatia per l'essència de la convocatòria, mentre que Unió manté que l'únic horitzó és el del pacte fiscal. L'ANC seguirà pressionant perquè el president de la Generalitat, Artur Mas, rebi els seus representants al Parlament l'11 de setembre per escoltar la seva petició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És difícil que CDC pugui adherir-s'hi i fer la convocatòria amb l'ANC, però sintonitzem amb alguns dels aspectes que posen sobre la taula", reconeix el secretari d'organització de la formació, Josep Rull, que afegeix que és conscient que hi haurà gent del seu partit que hi participarà. Per ara, partits com ERC, Solidaritat, Reagrupament i la CUP ja han confirmat que l'Onze de Setembre se sumaran a la marxa sota el lema Catalunya, nou estat d'Europa . CDC encara no té clar quin paper hi jugarà. "Hem d'acabar de parlar i veure quins punts exposen. Estem receptius, però som prudents", assegura Rull.

El mateix Rull i el secretari general de CDC, Oriol Pujol, s'asseuran a parlar amb l'ANC el 28 d'agost, tot just un dia després de la reunió que l'entitat mantindrà amb els partits "d'obediència catalana" per embastar la convocatòria. De fet, l'entitat ja va mantenir una reunió de caràcter tècnic amb CDC a finals de juliol. A més, el moviment independentista seguirà pressionant perquè el dia de la Diada Mas i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, rebin els seus representants a la cambra catalana. El missatge que volen fer arribar, segons va dir Forcadell, és que "el pacte fiscal no toca, ja està passat, i ara toca la independència" i busquen que el president prengui partit en la petició.

"El president ens va dir que no ens podria rebre per qüestions d'agenda, però entenem que les coses han canviat des que la setmana passada va fer una crida pel pacte fiscal", va explicar a l'ARA la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, que va afegir que espera que durant les pròximes setmanes Mas els doni una resposta definitiva. Per ara, asseguren que no han rebut resposta de De Gispert.

Tot i això, Forcadell insisteix que ja hi ha molts alcaldes de CiU que estan en la línia que defensa l'ANC, ja que l'Associació de Municipis per la Independència -de la qual formen part dirigents locals tant de CDC com d'Unió- s'ha sumat a la convocatòria. El flirteig de CDC amb la manifestació independentista pot incomodar Unió i obrir un nou front entre els dos partits de la federació. Fonts dels democristians van afirmar ahir que no els consta cap convocatòria amb l'ANC a finals d'agost -de fet, tampoc van participar en la reunió tècnica de finals de juliol-, però van deixar clar que el seu partit "no treballa en cap altre horitzó que no sigui el pacte fiscal".

La crida explícita de la JNC

I si bé Unió es mantindrà en ferm limitant la seva reivindicació al pacte fiscal, la JNC sí que farà una crida a la mobilització per l'estat propi. Fonts de les joventuts convergents avancen que convidaran els seus afiliats a participar de "tots els actes i manifestacions que reivindiquin la independència", cosa que inclourà explícitament la convocatòria de l'Assemblea. Així doncs, CDC es veurà obligada a prendre, de nou, una decisió que difícilment podrà evitar trepitjar algun ull de poll.

stats