CRISI AL PODER JUDICIAL
Política 31/07/2012

El CGPJ ajorna pronunciar-se sobre la indemnització de Dívar

El Consell General del Poder Judicial ha decidit ajornar la decisió sobre el dret a indemnització del seu expresident, Carlos Dívar. Espera un crèdit sol·licitat a Hisenda per poder fer front al pagament.

Marc Toro
2 min
El president del Consell General del Poder Judicial, Gonzalo Moliner, ahir després del ple.

BARCELONA.Després de cinc hores de reunió, el ple el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va decidir ahir ajornar la decisió sobre el pagament d'una indemnització de 208.243 euros a l'expresident de l'òrgan i del Tribunal Suprem (TS), Carlos Dívar, que va dimitir del càrrec el juny passat per l'escàndol dels seus viatges de cap de setmana a Marbella pagats amb fons públics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'ajornament va coincidir, però, amb l'acord per part del CGPJ d'una sol·licitud d'ampliació pressupostària de 44.623 euros per a aquest any al ministeri d'Hisenda que permetria començar a fer front a a la quantitat monetària que demana Dívar com a compensació per haver deixat el càrrec. Així ho va explicar ahir en roda de premsa posterior al ple l'actual president del CGPJ i del TS, Gonzalo Moliner, que va assegurar que l'ajornament de la decisió respon a "raons de tècnica pressupostària", ja que, d'una altra manera, l'òrgan de govern dels jutges no podria pagar la indemnització a Dívar del 80% del seu sou.

Més enllà de la capacitat de pagament, Moliner va recordar que "no s'ha decidit res sobre el dret d'aquest senyor [Dívar] a percebre o no la indemnització", però va assegurar que res sembla impedir que es tracti l'assumpte al primer ple que se celebri després de conèixer la resposta d'Hisenda.

Tot i que dijous passat la Comissió d'Estudis i Informes del CGPJ ja va assegurar que la demanda de Dívar és legítima pel fet d'haver exercit el seu càrrec durant almenys dos anys, tal com ho estipula un decret del 1980, Moliner va voler deixar clar que la decisió final correspon al ple. "Em reservo la possibilitat de mantenir la meva opinió o de canviar la meva opinió", va dir.

En aquest sentit, el president del CGPJ va negar que l'òrgan estigui passant la "la patata calenta" a Hisenda i va sentenciar: "La patata calenta la tenim nosaltres".

Protestes a la xarxa

Al mateix temps que Moliner anunciava l'ajornament de la decisió, la xarxa bullia amb milers d'adhesions a una petició per reclamar al CGPJ que negui la indemnització a Dívar.

La iniciativa va ser promoguda per Peter Jensen, un ciutadà de Vigo, en considerar que "la persona que més mal ha fet a la institució judicial en els últims anys a Espanya" no pot ser indemnitzada. Les firmes, més de 18.000 de moment, s'han recollit a través de la plataforma Change.org, en què s'insta el president del CGPJ a "fer el primer pas per al rentat d'imatge" que necessiten les institucions i se subratlla la necessitat de modificar la "injusta" llei que preveu indemnitzacions a ex alts càrrecs cessats o dimitits. Cada signatura equival a una carta personalitzada al CGPJ.

stats