TRIBUNALS
Política 10/03/2015

Obliguen el jutge José Castro a jubilar-se i no podrà enllestir el macrocas Palma Arena

El Consell General del Poder Judicial denega la petició del jutge del cas Nóos de continuar treballant en les peces que encara estan obertes en qualitat de jutge emèrit

Antònia Artigues/ara
2 min
Castro, una vegada denegada la petició, accelerarà la instrucció de les peces més avançades.ISAAC BUJ

PALMAEl Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s'ha aferrat a l'immobilisme i ha decidit denegar la petició del jutge José Castro, instructor del cas Nóos, de continuar treballant després de la jubilació en les altres peces que encara s'han d'acabar d'instruir del macrocas Palma Arena. Castro s'ha de jubilar al desembre, però havia demanat continuar treballant-hi en qualitat de jutge emèrit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El CGPJ, tal com va fer al febrer el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), ha resolt que la llei no preveu –i de fet no s'havia plantejat mai una petició en aquests termes– que un jutge pugui continuar com a emèrit exercint funcions de jutge instructor. La llei orgànica del poder judicial i el reglament de la carrera judicial tan sols contemplen que un jutge, després de la jubilació (als 70 anys), pugui continuar com a jutge emèrit formant part de tribunals col·legiats, com ara les Audiències, Tribunals Superiors, Audiència Nacional i Tribunal Suprem.

La llei no prohibeix allò que havia demanat Castro, simplement no ho preveu expressament. El magistrat volia continuar com a jutge de reforç en el seu jutjat (del qual seria titular un nou jutge), amb l'objectiu d'acabar la instrucció de totes les peces del macrocas Palma Arena que continuen obertes, la darrera de les quals, la número 28, afecta el presumpte finançament il·legal del PP balear. Es tractava simplement d'acabar la feina feta i sense que la instrucció de les diverses peces perdés el fil conductor.

Tot i així, el CGPJ, com era de preveure, s'ha agafat a la literalitat de la llei per negar la continuïtat de Castro, l'home que ha dut la germana del rei Felip VI, Cristina de Borbó, al banc dels acusats, juntament amb el seu marit, Iñaki Urdangarin. El jutge s'esperava aquesta decisió i, de fet, ja havia comentat que li semblava perfectament ajustada al que diu la llei. Castro va dir que tan sols volia plantejar la possibilitat de continuar per tal de no deixar al seu substitut l'herència d'un cas com el Palma Arena. Va dir que “ho havia d'intentar”.

Castro es jubila al desembre. Ara que li han denegat la petició de continuar per poder tancar del tot el Palma Arena, té un pla B: accelerar al màxim la instrucció d'aquelles peces que es puguin anar tancant per deixar al mínim de peces obertes al nou titular del jutjat d'instrucció tres de Palma. I, quan compleixi els 70 anys, plegar. El jutge no té cap interès a formar part de tribunals, la seva única intenció quan va plantejar la continuïtat era acabar el Palma Arena. Els qui governen els jutges han decidit que no pot continuar.

Potser és la decisió que s'havia d'esperar de l'òrgan de govern dels jutges, la més allunyada, possiblement, del sentiment de bona part dels ciutadans, que han vist en Castro un jutge exemplar que no ha fet distincions en l'aplicació de la llei. Tot i que Castro ja ha avançat que simplement acceptaria la decisió del CGPJ, té encara la possibilitat, si així ho considera oportú, de presentar recurs davant la sala tercera del Tribunal Suprem.

stats