Política 07/08/2014

La 'CIA a l'ombra' diu que una república federal atenuaria l'independentisme català però no l'eliminaria

Una reforma constitucional "probablement no eliminarà definitivament la fragmentació històrica, geogràfica i política del país", afirma el document de la companyia d'intel·ligència Stratfor

Ara
2 min
La 'mani' de la Diada / Cèlia Atset

BarcelonaL'empresa privada d'intel·ligència dels EUA Stratfor, també coneguda com "la CIA a l'ombra", manté que "una república federal apaivagaria els sentiments separatistes a Espanya i també aboliria la monarquia obsoleta", tot i que segurament no els desactivaria del tot. Aquestes idees, assegura a l'informe 'Leaders of a divided Spain square off yet again', les defensaven originalment partits d'esquerres, però ara "comencen a ser majoritàries". També indica, però, que l'opció d'augmentar l'autonomia regional no s'inclou a la consulta. I ho afirma encara que l'opció de votar "sí-no" a les dues preguntes podria donar-hi resposta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El resum de l'informe que Stratfor ha fet públic fa uns dies també diu que "un creixent nombre d'espanyols creuen que cal una reforma constitucional per resoldre els dos problemes" –la monarquia i l'independentisme– i insisteix que la reforma "ja no és un tabú" i "possiblement succeirà en un futur proper". Amb tot, també diu que, tot i que seria "una passa significativa per la recerca permanent d'equilibri polític a Espanya, probablement no eliminarà definitivament la fragmentació històrica, geogràfica i política del país".

L'informe també parla d'un retorn a l'enfrontament de "les dues espanyes", d'una banda la d'esquerres i nacionalista a Catalunya i, de l'altra, la conservadora i centralista al voltant de Rajoy; de fet, fa un repàs històric començant gairebé des de l'Edat Mitjana.

Stratfor ja havia fet diversos informes sobre l'independentisme a Catalunya, com el que va avançar l'ARA fa dos anys arran de les filtracions de Wikileaks dels correus electrònics de l'empresa d'intel·ligència. El document situava Catalunya al "grau tres" en una classificació de regions secessionistes en què el nivell cinc és per a zones que ja són 'de facto' independents, i el quart defineix els territoris on o bé hi ha violència independentista o pot esclatar en qualsevol moment. En una guia del 2010 per als analistes de la companyia, Stratfor fins i tot parlava del perill d'implosió d'Espanya.

stats