Política 08/08/2016

El CIS castiga Podem i Ciutadans

Les dues formacions emergents baixarien en relació al 26-J, mentre que el PP i el PSOE es mantenen estables. A Catalunya ERC puja i el PDC segueix perdent suports

Ferran Casas
2 min
El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, abans de la reunió.

MadridEl resultat de les eleccions espanyoles del 26-J no va alterar significativament les preferències polítiques dels espanyols. La darrera enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques, amb una mostra de 2.500 entrevistats feta entre l'1 i l'11 de juliol, deixa el PP, el PSOE, Podem i Ciutadans amb resultats molt similars. Així, el PP perdria just mig punt i passaria del 33,03% dels vots el 26-J al 32,5. Una variació similar a la del PSOE, tot i que en aquest cas a l'alça. Pedro Sánchez pujaria del 22,6% al 23,1%. Pel que fa a Podem, sí que tindria un descens, i UP i les confluències passarien d'haver obtingut el 21,1% dels vots al 19,6%, i quedarien per sota de la barrera del 20%. Ciutadans tindria unes pèrdues similars i el seu 13,05% de vots es veuria reduït al 12%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa a les formacions catalanes, el CIS certifica i dóna per clarament consolidat el canvi d'hegemonies en el bloc sobiranista. Així, ERC passaria del 2,6% dels vots en el conjunt de l'Estat al 2,9% i CDC (ara PDC) seguiria baixant i, del 2,01% que els va deixar sense grup al Congrés, passaria a l'1,7%. A Catalunya les eleccions les tornaria a guanyar En Comú Podem, que segons l'enquesta reeditaria el 3,5% de vot estatal. De fet, és l'única de les confluències de Podem que no perdria suports. A les portes de les eleccions basques, el PNB repetiria en l'1,2% i EH Bildu pujaria del 0,7% al 0,9%.

Pel que fa a la valoració de líders, cap d'ells aprova, però qui queda més a prop de fer-ho és el cap de llista de Compromís, Joan Baldoví (4,96), seguit del cap de files dels 'comuns' al Congrés, Xavier Domènech, amb un 4,87. Tots dos tenen, però, un índex de coneixement molt baix. Mariano Rajoy té una valoració molt baixa, del 3,35, mentre que Pedro Sánchez es queda en un 3,93.

Els espanyols consideren, segons el CIS, que paguen molts impostos, fins al punt que els pensionistes fins i tot afirmen que ingressen menys del que reben. La percepció de frau fiscal està estesa i la corrupció apareix com el segon problema, just després de l'atur. Els ciutadans suspenen el funcionament dels serveis socials bàsics: educació, sanitat i atenció a les persones dependents.

stats