Política 05/08/2015

El PP es distancia del PSOE mentre Podem i Ciutadans perden força, segons el CIS

Pugen els partits tradicionals i baixen els emergents. El PP obté una intenció de vot del 28,2%, PSOE un 24,9%, Podem el 15,7% i C's un 11,1% al baròmetre del juliol

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridEls partits tradicionals es recuperen mentre els emergents perden força. És el que es desprèn de l'últim baròmetre del CIS, del juliol del 2015. Si se celebressin eleccions ara mateix, Mariano Rajoy tornaria a guanyar. I és que el PP recupera fins i tot més intenció de vot que al gener, un 28,2%, i es desmarca del PSOE, que se situa a un 24,9% després que en l'última enquesta, de l'abril passat, les dues formacions tradicionalment hegemòniques empatessin.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Podem continua caient, si bé no tan fort com en l'últim baròmetre, i obté un 15,7% d'intenció de vot. El partit d'Albert Rivera se situa en un 11,1% i posa de manifest que els pactes post-24-M estan passant factura a les dues formacions de cara a les generals.

IU continua moderant la seva caiguda i se situa en un 3,7% d'intenció de vot, si bé el CIS suma els vots que obtindria a Catalunya de la mà d'ICV. Però el partit ecosocialista va presentar un acord amb Podem el juliol passat perquè la confluència de Sí que es Pot tingui un grup propi al Congrés. La candidatura d'Alberto Garzón, doncs, podria veure com perd més de la meitat dels diputats a la cambra baixa tot si no hi ha un acord per impulsar Ara en Comú, l'alternativa al partit de Pablo Iglesias de cara a les generals. El que es podria convertir en un bot salvavides per a IU.

A qui perilla fins i tot la presència al Congrés si continua la tendència a la baixa és a UPyD, amb només un 1,3% d'intenció de vot.

Pel que fa als partits catalans, ara mateix és difícil de desxifrar què passaria a les generals, ja que el CIS manté els resultats de l'antiga federació de CiU, que augmenta en intenció de vot fins a un 3,3%, mentre que ERC només creix una dècima percentual en un trimestre, d'un 2 a un 2,1%.

Pel que fa la intenció directa de vot, tant Podem com Ciutadans cauen en picat, mentre PP i PSOE es dispara, el procés invers que havíem vist a finals de l'any passat, quan la formació de Pablo Iglesias va convertir-se en primera força sense passar per la cuina del CIS.

Valoració dels líders del partits

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, baixa fins al tercer lloc com a líder més valorat, amb un 3,84%, molt per sobre del president del govern espanyol i líder del PP, Mariano Rajoy, amb un 2,61% de nota.

La política més valorada és l'actual presidenta de Navarra i exportaveu de Geroa Bai al Congrés, Uxue Barkos, seguida del diputat de Compromís Joan Baldoví.

De nou, el CIS no pregunta ni per Iglesias ni per Rivera, ja que no tenen presència a la cambra baixa.

Aquí podeu descarregar-vos el baròmetre del juliol en PDF.

stats