Política 07/05/2016

El CIS dibuixa un mapa electoral estable si no hi ha coalició d’esquerres

El PP i el PSOE es mantenen, Podem cau (tot i que IU s’infla) i C’s creix

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridQuin pot ser el gran canvi del 26-J respecte del 20-D? Bàsicament que, si Podem i IU finalment segellen una aliança electoral de cara a les eleccions espanyoles, poden acabar fent el sorpass o al PSOE. És el que es desprèn de l’últim baròmetre del CIS, elaborat durant la primera setmana d’abril, just quan van començar a publicar-se els papers de Panamà -que van fer plegar el ministre José Manuel Soria- i el PSOE, Podem i Ciutadans (C’s) van fer evidents les seves diferències i van decidir liquidar la negociació. A jutjar pels resultats, el mapa electoral es mantindria gairebé estable i només es veuria sacsejat per una possible coalició d’esquerres. El PP i el PSOE es mantenen, Podem cau (però IU s’infla) i C’s creix, però lluny encara d’amenaçar els grans partits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La formació d’Iglesias ha perdut l’efecte remuntada amb què va arribar al 20-D i que el va dur a fer el sorpasso al PSOE en el baròmetre del CIS del gener. La suma de Podem i les confluències baixa fins a tres punts percentuals respecte de les eleccions espanyoles, un descens que es podria pal·liar amb l’increment d’IU, que passa d’un 3,7% del vot el 20-D a un 5,4%. El traspàs de vot entre el partit lila i els d’Alberto Garzón, doncs, és evident. Si finalment acaben sumant forces, l’aliança de Podem i IU podria superar els socialistes. Podem (12%), En Comú Podem (3,8%), Compromís (0,4%), En Marea (1,5) i IU (5,4%) sumen un 23,1%, mentre que els socialistes es mantenen en un 21,6%, sis dècimes per sota que el 20-D.

Iglesias va assegurar ahir que són a les portes de crear un “espai polític que pugui guanyar les eleccions”, mentre que Garzón va constatar que “els resultats reforcen la necessitat de buscar un acord amb Podem per disputar el govern a PP i C’s”.

Tanmateix, els populars es mantenen com a primera força (27,4%), sis punts per sobre dels socialistes, tot i perdre 1,3 punts percentuals respecte del desembre. C’s, després d’IU, és la força que creix més i passa d’un 14% a un 15,6%. PP i C’s junts sumarien un 43%. L’enquesta, però, no projecta escons i fa difícil pronosticar pactes eficaços per formar govern. El PSOE i C’s sumarien un 37%, mentre que els socialistes, amb Podem, les confluències i IU, arribarien al 44,7%, per sobre dels partits conservadors. El baròmetre torna a constatar la mort del bipartidisme: PP i PSOE no arriben a la meitat dels vots.

“L’enquesta del CIS reflecteix la bona feina que hem fet els últims mesos”, va afirmar el secretari general del grup de C’s al Congrés, Miguel Gutiérrez. El PSOE “no es dóna per satisfet”, però creu que el baròmetre posa de manifest el reconeixement dels ciutadans a “l’esforç per intentar formar govern, mentre que castiga els que l’han bloquejat: PP i Podem”. Una tesi que rebaten els enquestats: la meitat dels electors van passar de seguir les negociacions i els que més desinterès van mostrar van ser els socialistes.

En Comú Podem i ERC creixen

Pel que fa als partits catalans, tant En Comú Podem (3,8%) com Esquerra (2,5%) creixen una dècima percentual respecte del 20-D, mentre que Democràcia i Llibertat (1,9%) en baixa gairebé quatre i es quedaria lluny dels republicans en vots. La confluència catalana és l’única dins el grup de Podem que resisteix, mentre que el partit d’Iglesias cau set dècimes respecte del desembre, i En Marea, una.

El gran canvi és al País Valencià. El CIS té en compte el divorci de Podem i Compromís al Congrés després de quedar-se sense grup propi i apareixen per separat en l’enquesta. Si la confluència no sumés forces de cara al 26-J, els valencianistes obtindrien uns tímids resultats: només un 0,4%. En el baròmetre del gener, la coalició sencera obtenia un 2,5% d’estimació de vot. El 20-D van treure un 2,7%. Tot i això, està previst que l’aliança es repeteixi.

Una altra diferència respecte del 20-D és la bossa d’indecisos. El desembre passat, un 36% dels electors van decidir el vot durant la campanya, d’acord amb el CIS postelectoral. La setmana més decisiva va ser l’última setmana, en què un 26,6% van decidir el seu vot. Ara, en canvi, només un 15,9% dels enquestats diuen que encara no saben a qui votaran, mentre que un 11,5% asseguren que tenen previst abstenir-se. El que sí que tenen clar són els seus vetos: els partits que generen més antipatia són el PP i Podem. Un 53,3% no votarien mai els primers, i un 50,3%, els segons. També Mariano Rajoy i Iglesias són els líders menys valorats, amb un 2,9 i un 3,2 de nota. Els guanyadors: Garzón i Xavier Domènech, líder d’En Comú Podem.

stats