Política 04/08/2017

CIS: Sánchez catapulta el PSOE i el situa a menys de 4 punts del PP

El PP continua caient i té un 28,8% d'estimació de vot, mentre que el PSOE aconsegueix un 24,9%. L'arc de l'esquerra (45,2%) ja suma més que el de la dreta (43,3,6%)

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Pedro Sánchez diumenge passat a Sevilla, durant la clausura del congrés regional dels socialistes andalusos. EFE

MadridEl retorn de Pedro Sánchez al capdavant de PSOE després de les primàries catapulta el partit, segons l'últim baròmetre del CIS, al juliol. Els socialistes recuperen 5 punts en només tres mesos i se situen a menys de 4 punts percentuals del PP en estimació de vot. Així, el PP segueix perdent pistonada i sumaria un 28,8% dels vots si avui se celebressin eleccions, mentre que el PSOE aconsegueix un 24,9%, Podem un 20,3% (guanya 6 dècimes respecte a l'abril) i Ciutadans un 14,5% (en perd 4). Les dades del PSOE són les millors des de l'octubre del 2015, just abans de les eleccions del 20-D, en què es va quedar amb un 22% de vot, mentre que el 26-J va pujar a un 22,7%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els canvis al PSOE també es reflecteixen en la intenció directa de vot, les respostes dels enquestats abans de passar per la cuina del CIS. Els socialistes se situen al capdavant amb un 19,1%, seguits del PP amb un 17,1%, Podem amb un 14,2% i Ciutadans, l'últim, amb un 9,2%. El partit d'Albert Rivera és, de lluny, el que s'ha quedat més estancat en les últimes enquestes, malgrat que si se celebressin ara unes eleccions recolliria més vots que no pas el 26-J.

L'esquerra supera la dreta

PSOE i Units Podem sumen més que PP i Cs

Aquest baròmetre canvia radicalment l'escenari. Els dos partits estatals per l'arc de l'esquerra passen a sumar més que no pas els de la dreta. Si se suma l'estimació de vot de PSOE i Units Podem s'obté un 45,2%, mentre que PP i Ciutadans sumen 43,3%. Per tant, si es tornessin a celebrar eleccions, les forces d'esquerres sumarien més que l'actual govern i els seus aliats del partit taronja. En l'anterior baròmetre, el d'abril, PP i Cs sumaven un 46,2% d'estimació de vot i PSOE i Podem un 39,6%.

I és que la crescuda dels socialistes no es fa a costa de Podem, com passava fins ara amb les seves anades i vingudes, sinó que els de Pablo Iglesias creixen poc, però creixen, mentre que els dos partits per l'arc de la dreta baixen.

Els candidats dels partits estatals el 26-J: Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera.

Sánchez, quart líder més ben valorat

Rajoy continua a la cua amb un 2,79

Pedro Sánchez també es cola en el seu retorn en els primers llocs de la llista de líders més ben valorats. Com ja és tradicional, Joan Baldoví, de Compromís, la segueix encapçalant amb un 4,18, seguit de Xavi Domènech, d'En Comú, que supera aquest cop Alberto Garzón (3,91) amb un 3,94. Tot seguit ve Sánchez amb un 3,73, mentre que Rajoy se situa a la cua (només superat per partits petits i portaveus bastant desconeguts) amb un 2,79. Iglesias no remunta i baixa del llindar del 3 amb un 2,95, i Rivera també segueix baixant amb un 3,68.

Pocs canvis entre els partits catalans

En Comú Podem tornaria a guanyar en unes generals

L'escenari català es manté gairebé inamovible. En Comú Podem tornaria a guanyar en unes eleccions espanyoles a Catalunya i, igual que a l'abril, treu un 3,7% d'estimació de vot. Pel que fa a ERC, perd 1 dècima respecte de l'últim baròmetre i es queda amb un 2,9% mentre que el PDECat torna a caure després d'un lleuger repunt fa tres mesos i es queda amb un 1,7%.

En l'últim baròmetre, el d'abril, en ple procés de primàries del PSOE, el PP perdia pistonada i els socialistes recuperaven el segon lloc. El partit de Pedro Sánchez ha anat recuperant posicions aquest 2017 després del cop a Ferraz per fer Mariano Rajoy president. Llavors la divisió interna a Podem durant l'assemblea de Vistalegre II els va passar factura, amb una davallada de fins a 2 punts.

Baròmetre del CIS del juliol del 2017 (PDF)
stats