Política 08/09/2016

Com pot afectar el 25-S el bloqueig a l'Estat? El CIS preelectoral d'Euskadi i Galícia en 10 claus

Feijóo revalidaria la majoria absoluta i es convertiria en el recanvi indiscutible de Rajoy. El PNB necessitarà pactar per governar i els socialistes poden tenir la clau

Mariona Ferrer I Fornells
5 min
El president de Galícia i candidat a la reelecció del PP, Alberto Núñez Feijóo. EFE

MadridMariano Rajoy ha decidit esperar fins a les eleccions basques i gallegues del 25 de setembre per moure fitxa en el bloqueig a l'Estat. I, segons el CIS preelectoral publicat aquest dijous, sembla que l'estratègia del president del govern espanyol en funcions ha sigut, de moment, encertada per al PP. Alberto Núñez Feijóo revalidaria la majoria absoluta a Galícia amb els mateixos diputats que en les eleccions autonòmiques del 2012, i malgrat l'auge d'una nova força com En Marea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Euskadi, el PNB necessitaria pactar per governar si EH Bildu i Podem s'alien perquè Iñigo Urkullu no torni a ser lehendakari. En aquest cas hauria de pactar amb PP o els socialistes bascos, que perdrien la meitat d'escons respecte a les eleccions del 2012.

La projecció d'escons a Euskadi quedaria així (entre parèntesis els que tenen ara): una forquilla d'entre 27 i 28 diputats per al PNB (27), EH Bildu 16 (21), Podem 15-16, PSE-EE 8 (16), PP 8 (10) i Ciutadans no aconseguiria cap escó.

A Galícia: PP 40-41 (41), PSdG 16 (18), En Marea 15-17 (AGE, la força de Beiras el 2012, en va treure 9), BNG 2 (7) i Ciutadans entre 0 i 1.

Com poden afectar els resultats del 25-S al bloqueig de l'Estat?

Galícia

1- El PP deixa clar que no hi ha alternativa

Revalidar la majoria absoluta a Galícia és la millor empenta per al PP a nivell estatal. Feu dels populars des de la transició (excepte per dos parèntesis de governs d'esquerres), Feijóo aconseguiria revalidar la majoria absoluta amb els mateixos resultats malgrat els anys de crisi i els casos de corrupció dins del seu partit. Ni l'auge d'En Marea (que integra Podem) aconseguiria frenar-los).

2- Feijóo es fa fort per ser el recanvi indiscutible de Rajoy

Feijóo ja va aconseguir la majoria absoluta per al PP el 2012 en el pitjor moment de la situació econòmica d'Espanya, just després que Rajoy acabés de demanar el rescat de la banca. "Si repeteix la majoria absoluta, una heroïcitat en els temps que corren, es quedarà ell sol a la casella de sortida per succeir o fins i tot substituir Rajoy, cosa que ja es veurà", assenyala el consultor i director d'expansió de RedLines, Xosé Carballo, que va ser cap de premsa de l'ex secretari general del Partit Socialista de Galícia (PSdeG) Pachi Vázquez (2009-2013).

3- Els socialistes aguanten però frec a frec amb En Marea

Un dels pocs asos a la màniga que podria brandar Sánchez dins i fora del seu partit per intentar bastir una alternativa a Rajoy era una coalició d'esquerres a Galícia. El que està en joc és que Feijóo revalidi o no la majoria absoluta, i hi ha un compromís clar de tot l'arc de l'esquerra (PSdeG, En Marea i el BNG) per intentar-ho si el PP no suma. Però el secretari general del PSOE perdria aquest argument amb els resultats a la mà del CIS preelectoral.

"Si es compleixen els pronòstics i els socialistes obtenen uns mals resultats tant a Galícia com a Euskadi, Pedro Sánchez podria veure's forçat a abandonar el lideratge del partit i així Rajoy aconseguiria el seu trofeu més esperat: l'abstenció del PSOE', analitza el consultor i politòleg Mario Pais.

4- L'independentisme del BNG es fa fonedís

Qui hi pot perdre més en les eleccions a Galícia? Sense cap mena de dubte, el BNG. La tradicional força nacionalista i independentista passa dels 7 diputats a només dos. Amb tot, almenys obtindria un escó. Tant el 20-D com el 26-J es va quedar fora del Congrés davant l'auge d'En Marea, la suma d'Anova, els ajuntaments de Marea i Podem. Aquesta coalició d'esquerres està frec a frec amb els socialistes.

5- Ciutadans no aconsegueix fer-se un forat

Ciutadans no entra en el joc gallec ni basc. Els d'Albert Rivera, com a molt, aconseguirien un diputat. És el que van treure el 20-D al Congrés i van perdre el 26-J. La campanya del partit taronja a Galícia es limita a dir que volen ser la clau per controlar un govern de Feijóo si no arriba a la majoria absoluta i fer front a "l'aventura" dels "radicals" i "independentistes". Si a l'Estat busquen donar la mà a Rajoy i Sánchez, a Galícia donen l'esquena per complet al PSdeG.

Euskadi

6- El PNB aguanta però necessitarà pactar

Per ser lehendakari a Euskadi no cal majoria absoluta. Però sí obtenir més avals que no pas vetos. Urkullu necessitarà pactar si vol governar. Un candidat d'EH Bildu i Podem podria obtenir més suports. Fins ara s'havia mirat al PP, però un dels aliats històrics dels nacionalistes bascos a Euskadi són els socialistes. Més d'un de cada tres enquestats estan convençuts que Urkullu tornarà a ser lehendakari. També és el candidat més ben valorat, amb un 5,96 de nota, seguit de Maddalen Iriarte (la candidata de Bildu en substitució d'Arnaldo Otegi), amb un 5,5, i Pili Zabala, de Podemos, amb un 4,82.

7- EH Bildu i Podem poden liderar una alternativa

Junts sumen més que no pas el PNB. Podem restaria fins a sis diputats a EH Bildu que, amb tot, aguantaria el cop de la formació lila, i més tenint en compte que els d'Iglesias van ser primera força en les estatals del 26-J. Mantenir la segona posició seria una victòria per a la candidatura fins fa poc liderada per Arnaldo Otegi. Cal tenir en compte que l'enquesta es va fer abans que el Tribunal Constitucional negués el recurs del líder abertzale per ser el candidat a lehendakari. Bildu confia que el veto de l'alt tribunal animi molts abertzales que optaven a l'abstenció.

8- Els socialistes perden la meitat d'escons però poden tenir la clau

Els socialistes es desfan a Euskadi. Perden la meitat dels escons. Però paradoxalment poden tenir la clau per donar el govern de nou a Urkullu i alhora ajudar al somni de Sánchez de governar en solitari a l'Estat. N'hi ha prou amb la suma dels vots del PNB i el PSE per superar un nou acord d'EH Bildu i Podem. I el PP hauria d'abstenir-se si no vol un líder abertzale al poder.

9- El PP també pot permetre a Urkullu governar

L'as a la màniga de Rajoy és que el PNB els necessiti per governar a Euskadi i, de rebot, l'ajudin a facilitar la investidura a l'Estat. El sondeig del CIS, però, allunya aquesta possibilitat. La campanya entre els nacionalistes bascos i els populars està sent molt dura a Euskadi, amb retrets mutus. El PNB defensa la consulta, i el PP assegura que és l'única recepta per evitar que Urkullu es radicalitzi com va fer Artur Mas. Alfonso Alonso és el candidat amb pitjor valoració: 2,17.

10- Ciutadans torna a quedar relegat

Ni un peu al parlament basc. Amb el seu discurs en contra del concert, Ciutadans no aconseguiria ni un escó a Euskadi. En la mateixa posició està a Galícia. Hauria pagat cars els pactes a nivell estatal amb PP i el PSE, forces minoritàries en l'escenari basc.

CIS preelectoral 25-S Galícia (PDF)
CIS preelectoral 25-S Euskadi (PDF)
stats