PACTE FISCAL
Política 28/03/2011

L'oposició constata la desaparició del concert del vocabulari de Mas

El portaveu del PSC, Miquel Iceta ha titllat de "gran pastanaga" el pacte fiscal de Mas, mentre que ERC creu que n'està fent una qüestió de "partit i no de país"

Núria Martínez
2 min

BarcelonaEl viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha denunciat que el president de la Generalitat, Artur Mas, "pretén utilizar el pacte fiscal com una gran pastanaga" que li serveixi per "defugir responsabilitats, diferir problemes i justificar retallades". Iceta també, ha ironitzat amb el fet que "hi hagi qui parla de pacte fiscal català i altres de pacte fiscal en la línia del concert econòmic" i per això ha demanat "rigor". A més, ha afegit que el "concert és un pacte en direcció a Logronyo o més enllà".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Iceta creu que Mas busca "entretenir durant dos anys" amb un pacte fiscal que "no sap el que és" i ha recordat que el finançament s'ha de revisar quan toca. A més, el portaveu ha recordat que "un pacte fiscal ja el va pactar l'anterior Govern" i que "es va decidir que es revisaria d'aquí a 5 anys". De fet, ha pronosticat que la reivindicació de CiU "coincidirà en el temps quan s'hagi de revisar l'actual sistema de finançament" perquè "ho volen plantejar a partir de què Espanya tingui un nou govern, pel que falta bastant de temps".

D'altra banda, la presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, ha censurat que Mas, "l'únic de què parla és del pacte fiscal", mentre que "Catalunya necessita un Govern que governi" i "deixi de parlar de possibles pactes per al 2012". Alhora, Camacho ha reiterat que el PP està "disposat a parlar" de la reforma del sistema de finançament, però ha especificat que "el futur ja vindrà" i ha requerit a Mas que "sigui valent a prendre decisions" ara.

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, que ja fa dies que ve constatant que Mas ha fet desaparèixer gradualment la paraula 'concert' del seu vocabulari per transitar cap al pacte fiscal, a seques, ha lamentat que CiU "intenti fer del pacte fiscal una qüestió de partit i no de país". Per això ha criticat que “aixequi la bandera del concert com una oferta electoral la pròxima legislatura

Ara bé, Ridao ha assegurat que ERC coincideix que el concert econòmic és “la pròxima estació” en matèria de dret a decidir, però ha deixat ben clar que pels republicans "no és suficient, perquè el seu objectiu polític és l'emancipació nacional". A més, ha plantejat que "un bon punt de partida pot ser el concert solidari de l'Estatut del 30 de setembre al Parlament, que limiti la solidaritat que exerceix Catalunya".

p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats