Política 30/10/2014

El Consell d'Estat aprova per unanimitat el dictamen a favor d'impugnar el nou 9-N

Membres de la institució explique que la formulació de la pregunta ha pesat en la decisió

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl Consell d'Estat ha aprovat aquest matí el dictamen a favor d'impugnar el nou 9-N, tal com va demanar el govern espanyol. L'aprovació, per part de la comissió permanent d'aquest òrgan assessor, s'ha fet per unanimitat, com ja va passar fa un mes amb la impugnació de la llei de consultes i el decret del president de la Generalitat, Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'informe no és vinculant, però sí preceptiu, perquè, previsiblement demà, el consell de ministres faci efectiu el recurs d'impugnació davant el Tribunal Constitucional que, si no convoca de forma extraordinària, es reunirà la setmana que ve.

A la sortida, un dels membres del Consell d'Estat, el jurista Miguel Rodríguez-Piñero, expresident del Tribunal Constitucional, ha confirmat l'acord. Ha avançat algunes de les raons que el justifiquen. En destaca, en primer lloc, la coherència argumental amb l'anterior decisió. D'acord amb el que aleshores van al·legar, ara han optat per avalar la impugnació per mantenir-se subjectes a la "doctrina" que ja van aplicar ara fa un mes.

Sense donar detalls concrets del contingut del dictamen, ha admès que veuen continuïtat entre les dues consultes, en elements com, per exemple, la pregunta prevista. Ho ha confirmat també Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, un dels pares de la Constitució i membre del Consell. "Si la pregunta és la mateixa, doncs això és important", ha admès. Segons ha dit, ha estat una sessió de treball intensa en què s'han centrat a analitzar tot el procés del 9-N.

D'altres membres, com l'exvicepresidenta espanyola Teresa Fernández de la Vega, han sortit de la seu de la institució en cotxe sense atendre a la premsa.

En tot cas, fonts d'aquest òrgan afirmen que hi ha motius suficients per donar el vistiplau a les pretensions del govern espanyol.

stats