Política 10/03/2015

El corrent independentista d'ICV advoca per una "separació civilitzada"

En la seva primera reunió, aquest dimarts, elaboren un document fundacional que aposta per una independència "acordada" que "faciliti la permanència a la Unió Europea"

Efe
2 min

BarcelonaEl corrent intern independentista d'ICV, que ha adoptat el nom de 'Compromís per la Independència', ha celebrat aquest dimarts la seva primera reunió amb un document fundacional en el qual advoca per una "separació civilitzada" d'Espanya i, si pot ser, "acordada", que faciliti així la permanència a la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest corrent intern independentista d'ICV, que reuneix de moment un centenar de militants del territori, i les cares visibles del qual són el diputat Jaume Bosch i la fins ara membre de l'executiva nacional Teresa Mira, confecciona en aquests moments el seu secretariat i portaveu i té previst celebrar la seva primera assemblea després de les eleccions municipals del 24 de maig.

Amb la seva constitució, Compromís per la Independència pretén "influir" en les decisions d'ICV perquè aquest partit no es despengi del procés i del full de ruta sobiranista, segons han informat fonts d'aquest corrent intern a Efe.

En el document fundacional, de dues fulles, Compromís per la Independència assegura que "accepta" el programa marc aprovat dissabte passat, 28 de febrer, en la convenció nacional d'ICV, en el qual es defensa que Catalunya sigui un estat "lliure" i "sobirà" dins d'una Espanya "plurinacional", amb un marc de caràcter confederal, aparcant la independència com a "possibilitat última".

Els signants del text, no obstant això, consideren que "ni a curt ni a mitjà termini" hi ha indicis que l'Estat "arribi a tolerar", i "encara menys" acordar, un referèndum d'autodeterminació de Catalunya, per la qual cosa veuen en aquesta aposta una "pèrdua de temps" i un "desgast inacceptable del moviment popular sobiranista".

"És necessari que la gent d'ICV, independentistes i federalistes, avancem cap a l'horitzó comú de l'estat propi, una república catalana lliure, social i ecològica. A partir d'aquí, federalistes i confederalistes podran defensar un acord amb Espanya per federar-se i els independentistes podran fer-ho per aconseguir una separació civilitzada –i tant de bo de forma acordada– que faciliti, a més, la nostra permanència en la Unió Europea", resa el document fundacional per marcar distàncies entre les dues sensibilitats.

El corrent intern d'ICV defensa, en aquest sentit, anar construint les "necessàries" estructures d'estat i que la formació ecosocialista sigui un "agent actiu" en la redacció de la futura Constitució catalana.

Compromís per la Independència considera que la participació d'ICV en el procés sobiranista és "indispensable", de manera que aposten perquè "no se subordini l'agenda nacional a l'espanyola".

En el document, el corrent intern dels ecosocialistes es conjura també perquè ICV s'avingui a formar part d'un "bloc d'esquerres sobiranista" perquè l'electorat d'aquest signe torni a "visualitzar" el partit en aquest aspecte i se senti "representat" pels seus càrrecs electes.

stats