POLÍTICA
Política 07/05/2012

El CPFF se celebrarà finalment el 17 de maig per analitzar la configuració de CA

Rajoy confia que no hi hagi cap autonomia que estigui a prop d'aquesta intervenció i afegeix que qui ha de fer l'esforç és "l'administració"

Efe
2 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) se celebrarà finalment el proper 17 de maig per abordar els ajustos presentats per les diferents comunitats autònomes per intentar complir l'objectiu de dèficit, segons han confirmat aquest dilluns fonts del ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques. Encara que en un primer moment es va estudiar la data del 16 de maig, finalment serà el 17 quan es reuneixi el màxim òrgan de coordinació de les polítiques fiscals, que presideix el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i al qual assisteixen els responsables econòmics de les comunitats autònomes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Divendres passat, la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va recordar que el govern espanyol està donant a les comunitats diferents mecanismes perquè puguin complir l'objectiu de dèficit establert en l'1,5 per cent. I fa just una setmana que va concloure el termini de les comunitats autònomes per presentar els seus plans d'ajust. D'acord amb els plans dissenyats, Montoro ha recordat que si no es compleixen “podrien portar a intervenir en un termini de sis mesos les comunitats que no s'ajustin a les exigències establertes”. No obstant això, poc després, el secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, ha evitat parlar d'aquesta possibilitat d'intervenció, i ha rebaixat, així, la tensió suscitada entre les autonomies.

Rajoy confia no haver d'intervenir cap comunitat

D'altra banda, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha insistit aquest dilluns en la necessitat que totes les administracions públiques redueixin el seu dèficit i ha llançat un clar advertiment: "Si alguna comunitat autònoma necessita ser intervinguda, serà intervinguda". Tot i així, en una entrevista a Onda Cero, Rajoy ha confiat que no hi ha cap autonomia que estigui a prop d'aquesta intervenció. Segons ell, en els últims anys, les pimes, les empreses i les famílies han fet el seu ajust i han fet esforços per no endeutar-se i "qui ha de fer ara l'esforç és l'administració".

Ha recordat les mesures adoptades pel govern per ajudar les comunitats a rebaixar el seu dèficit, com les bestretes a compte, l'ampliació del termini per tornar els diners que deuen a l'Estat, la línia de l'ICO perquè puguin refinançar el seu deute o el pla per pagar els deutes amb els proveïdors, que podrien començar a cobrar al maig.

stats