Política 16/05/2012

Madrid deixa incloure els 211 milions de l'Estatut al pla d'ajust sempre que no tinguin efecte

Es tracta dels diners que deu l'Estat de la liquidació del 2009 de la disposició addicional tercera de l'Estatut, que en cap cas es pagaran a curt termini. El govern espanyol d'haver collat Catalunya fins a l'extrem en la reducció del dèficit

Joan Faus
2 min

MadridEl govern espanyol contempla ara acceptar que Catalunya inclogui en el seu pla d'ajust els 211 milions d'euros que li deu l'Estat de la liquidació del 2009 de la disposició addicional tercera de l'Estatut sobre infraestructures. “A nosaltres ens és igual si inclouen els 211 milions sempre i quant es comprometin a compensar-ho per una altra banda. Ens és igual sempre que compleixin amb el dèficit de l'1,5%”, han explicat a l'ARA fonts de l'executiu espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió, que s'ha de ratificar demà al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), suposaria un significatiu gest de flexibilitat del govern espanyol i permetria a l'executiu català mantenir políticament viva la seva demanda pels 211 milions, sense córrer el risc de que, per això, Hisenda rebutgi el seu pla d'ajut i ser per tant sancionada i posteriorment intervinguda. Tot i aquest gest, Madrid continua descartant pagar el deute a curt termini.

Cal recordar, a més, que el PP català va instar a la Generalitat a no incloure els 211 milions, tot i que abans havien defensat tot el contrari.

Madrid es vanta de collar Catalunya

Pel govern espanyol, el plans d'ajust presentats ahir per Catalunya i Andalusia han estrat fruit de la seva pressió. “Hem estat pressionant molt a última hora i seguirem fent-ho”, han explicat les mateixes fonts de l'executiu.

Madrid es vanta per tant de collar a totes les comunitats autònomes de cara al CPFF de demà on els responsables econòmics de les autonomies hauran de presentar al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, els seus plans per tancar aquest any amb un dèficit de l'1,5%.

En aquest sentit, Hisenda no considera casual que Catalunya i Andalusia presentessin ahir els seus plans d'ajust i assegura que és fruit de la seva “pressió”. El ministeri es mostra confiat en que demà s'aprovin els programes d'estalvi de totes les autonomies però no amaga la dificultat d'aconseguir-ho. “Cal esperar. Hi ha un intens intercanvi de papers”, expliquen.

Tot i que Hisenda no detalla quins plans han estat rebutjats, des de cercles polítics s'assegura que el ministeri ha demanat rectificacions a Andalusia, Astúries, Catalunya, Múrcia i el País Valencià.

stats