Política 23/03/2017

CSQP reclama al Parlament que el redactat final dels pressupostos només inclogui l'al·lusió al referèndum pactat

Coscubiela reclama aturar la publicació dels pressupostos fins que els serveis jurídics no s'hagin pronunciat, i defensa que la vàlida es la seva esmena perquè es va votar després de la de la CUP

Gerard Pruna
2 min
Joan Coscubiela, portaveu de Catalunya Sí Que es Pot, avui en roda de premsa al Parlament / ACN

BarcelonaCatalunya Sí que es Pot (CSQP) ha demanat aquest dijous suspendre la publicació de la llei de pressupostos aprovada ahir al Parlament. El portaveu del grup, Joan Coscubiela, ha anunciat en roda de premsa que han sol·licitat a la mesa que aturi els tràmits fins que no s'aclareixi com queda el redactat de la disposició addicional. Segons ha explicat, l'esmena de la CUP i la del seu grup suposen una "incongruència i una contradicció", motiu pel qual interpreta que només la seva –que es va votar després de la de l'esquerra anticapitalista– és vàlida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El raonament de Catalunya Sí que es Pot és que el ple d'ahir va aprovar primer una esmena de substitució de la CUP que canviava la disposició addicional 31, però que després va aprovar una segona esmena de substitució –la de CSQP que al·ludeix al referèndum pactat– que tornava a canviar el text. És a dir, que l'esmena dels comuns substituïa, en realitat, l'esmena de la CUP i no la disposició 31 original.

Fonts de Junts pel Sí, però, negaven ahir aquest extrem, i defensaven que les dues esmenes –la de la CUP i la de CSQP– són "complementàries i no contradictòries", de manera que consideraven que totes dues passaven a formar part del redactat de la disposició addicional definitiva.

Coscubiela, però, ha defensat que això no és possible perquè l'esmena de la CUP beu de la resolució aprovada al debat de política general que ha estat anul·lada pel Tribunal Constitucional: "No és un article amb dos paràgrafs, sinó un article amb dos redactats diferents", ha subratllat el portaveu de CSQP.

Segons ha argumentat, perquè s'incloguessin dos paràgrafs diferents, una de les dues esmenes –la seva i la de la CUP– haurien d'haver estat d'addició, però com que totes dues són de substitució, això no pot passar. De fet, l'única esmena d'addició que s'havia presentat era la de Junts pel Sí, però la coalició sobiranista la va retirar a l'últim moment. Per això, CSQP defensa que la que preval és la seva esmena, tenint en compte "l'aplicació del principi de que la llei posterior deroga l'anterior".

Informe dels lletrats

El text que ha presentat CSQP a la mesa del Parlament demana a l'òrgan gestor de la cambra que suspengui la publicació dels pressupostos al 'Butlletí Oficial' fins que els serveis jurídics no hagin emès un informe jurídic sobre com ha de ser el redactat final dels comptes. Un cop s'hagi fet aquest informe, CSQP demana que es torni a portar el text de la llei de pressupostos a la comissió d'Economia perquè aquesta pugui dur a terme la seva redacció definitiva d'acord amb les tesis dels serveis jurídics.

Rebuig al recurs de Ciutadans contra la reforma del reglament

Finalment la reunió de la mesa aquest migdia no ha estudiat la petició de CSQP –el més probable és que ho faci la setmana que ve– perquè no formava part de l'ordre del dia. El que sí que s'ha debatut és una nova proposta de Ciutadans per demanar al Parlament que reconsideri la creació de la ponència per canviar el reglament de la cambra. L'òrgan gestor ha declinat admetre a tràmit la petició perquè es va fer "fora de termini".

stats