Política 04/11/2016

CSQP proposarà al Parlament una nova llei electoral

Els 'comuns' defensen una regulació "més proporcional" que l'actual

Jordi Mumbrú
2 min
L'hemicicle del Parlament durant una de les votacions del debat de política general

BarcelonaCatalunya Sí que es Pot (CSQP) presentarà al ple del Parlament una proposta per iniciar els tràmits de modificació de la llei electoral. Només el PP hi ha presentat una esmena a la totalitat, de manera que els 'comuns' confien que, "per primer cop" es donarà llum verda al tràmit parlamentari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les modificacions que proposa CSQP, segons ha explicat aquest divendres la diputada Marta Ribas, té diferents objectius, un dels quals passa per donar més facilitats a l'hora de votar: la proposta inclou des del vot electrònic fins a la creació de les "urnes mòbils en hospitals i residències" per evitar les traves que algunes persones poden tenir a l'hora de participar en unes eleccions. També es preveu el vot anticipat, per si algú és fora just el dia de les eleccions.

Però el punt més delicat de la proposta de CSQP per modificar la llei electoral és el que afecta el sistema electoral, és a dir, la forma de decidir el pes de cada vot i la distribució dels diputats. Ribas ha assegurat que la seva proposta és la que més obeeix el mandat que fixa l'Estatut del 2006 i que exigeix "la màxima proporcionalitat" i el "millor repartiment electoral". Per aconseguir-ho, els 'comuns' proposen un recompte de vots que garanteixi una representativitat més gran al Parlament dels polítics que han obtingut més vots a totes les vegueries. Si un partit obté més d'un 3% de vots en una vegueria determinada, hauria d'estar obligat a nomenar com a diputat el candidat més votat en aquella demarcació. Aquest canvi donaria més representativitat a Tarragona i en trauria a Barcelona. Pel que fa a la proporcionalitat, CSQP considera que hauria de ser "un vot, una persona", és a dir, sense l'actual corrector que dóna més pes al vot rural per evitar que quedi menys representat. Actualment calen el doble de vots a Barcelona que a Lleida per obtenir un escó al Parlament. Els 'comuns' entenen que amb la modificació del repartiment territorial aquest corrector ja no seria necessari.

Ribas ha recordat que Catalunya "és l'única comunitat autònoma que encara no té una llei electoral pròpia" i ha demanat a la resta de formacions que col·laborin per aconseguir que "a les pròximes eleccions ja es pugui votar amb una llei electoral catalana".

stats