CAP A LES PLEBISCITÀRIES
Política 31/07/2015

La CUP avala Baños com el candidat de consens entre sectors

La llista pactada venç amb el 67% dels vots i va a “guanyar i desobeir”

Laia Vicens
2 min
La CUP avala Baños com el candidat de consens entre sectors

BarcelonaNo hi ha hagut sorpreses: la CUP va entronitzar ahir el periodista Antonio Baños com el candidat de la formació independentista a Barcelona per a les eleccions del 27-S. Era una decisió esperada. Baños s’havia postulat obertament per encapçalar la candidatura, és una figura prou mediàtica per rellevar la popularitat de David Fernàndez i genera consens entre els diferents sectors de l’esquerra independentista. Ara bé, l’empenta definitiva que l’ha erigit candidat va arribar la setmana passada, quan es va modificar el procediment de les primàries per blindar el seu nom.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En principi, els militants podien escollir els 10 primers noms d’entre els 20 proposats per les assemblees, però la nova direcció de la CUP, escollida fa quinze dies a Castelló, va avalar poques hores abans que comencessin les votacions un equip “de consens” tancat, que es podia votar en bloc, i que va ser acordat entre totes les organitzacions que integren la CUP-Crida Constituent (CUP, Poble Lliure, Endavant -que es veia amb força per tenir un paper rellevant a la llista-, En Lluita, Arran i Corrent Roig). El pack estava format per Antonio Baños, Anna Gabriel (coordinadora al Parlament i membre destacada d’Endavant), Josep Manel Busqueta (economista), Gabriela Serra (dirigent històrica i impulsora de la Crida Constituent) i Albert Botran (exregidor a Molins de Rei i membre del secretariat). Aquesta proposta s’ha imposat amb el 67% dels suports. En total, a les votacions hi han participat 2.536 persones de les 3.961 que hi estaven inscrites, un 63,7%.

Xevi Generó, membre del secretariat nacional de la CUP, va minimitzar ahir la polèmica sorgida pel canvi de reglament. Segons va explicar, l’acord entre sectors per presentar un “equip de treball sòlid” ja feia temps que estava sobre la taula, però calia el vistiplau definitiu per anunciar-lo oficialment. “Vam voler ser transparents i complir els terminis per anunciar els candidats: hem pagat la novatada”, va resumir.

Els tres candidats al territori

També s’han escollit els candidats a les altres demarcacions. L’advocat Benet Salellas encapçalarà la llista a Girona, l’historiador Ramon Usall ho farà a Lleida i el professor universitari Sergi Saladié serà la cara visible a Tarragona. Quatre homes per liderar una llista cremallera amb absoluta paritat de gènere.

Les noves cares de la CUP van presentar-se ahir en roda de premsa. El flamant candidat, que entoma amb “honor” la nova etapa, va dibuixar les tres línies mestres de la candidatura que liderarà: guanyar, desobeir i construir. Segons va dir, la CUP vol “guanyar un plebiscit per encetar el procés constituent”, “desobeir per definir el punt de ruptura amb l’Estat i els poders opressius” i construir un nou país. I en un avís al govern espanyol, va afirmar que no tenen por i que, de fet, s’han presentat per “buscar-se problemes amb les lleis espanyoles i injustes”. Baños, com David Fernàndez, és periodista i no milita a la CUP. Amb la seva elecció, els partits ja han ensenyat les seves noves cartes. Dilluns Artur Mas convocarà eleccions i començarà la partida.

stats