ELECCIONS
Política 06/12/2014

La CUP treballa per conformar una llista "de qui ha patit les retallades, dels precaris i els empobrits"

La Crida Constituent fa el seu primer acte públic i explora una aliança política i electoral en reunions a què assisteixen Procés Constituent i els partits integrants d'EUiA i a les quals Podem ha declinat anar

Roger Tugas
2 min

BarcelonaLa Crida Constituent, una plataforma que insta a configurar una candidatura electoral àmplia de caràcter independentista i anticapitalista des de l'entorn de la CUP, ha realitzat aquest dissabte el seu primer acte públic davant de la presó Model, un espai triat pel seu simbolisme, atès que és on l'activista Lluís Maria Xirinacs va reivindicar entre el 1975 i el 1977 l'amnistia dels presos. Durant la jornada, Jesús Artiola ha fet una anàlisi crítica d'alguns dels mites de la Transició, Vidal Aragonés ha proposat un procés constituent des de baix, oposat a l'usat per redactar la Constitució actual, i el portaveu de la Crida Constituent, David Caño, ha exposat l'evolució dels treballs per a la candidatura plural que proposa, segons ha explicat posteriorment a l'ARA. "Des del 9-N queda superada l'etapa del dret a decidir i ja sols queda optar, per una banda, per la reforma o, per l'altra, pel trencament i la ruptura, tant a nivell econòmic com amb la independència, que és el que pretén la Crida", explica Caño.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta plataforma vol "aprofitar les experiències acumulades des del municipalisme i l'activisme per transformar el país" i configurar una candidatura "de qui ha patit les retallades, dels precaris i els empobrits". Aquesta llista apostaria per mesures com el no-pagament del deute, la fi de les polítiques d'austeritat i l'obertura d'un procés constituent "des de baix i no amb un pacte entre elits" per debatre el nou model econòmic i social. "La independència ha d'anar lligada a un nou model econòmic", defensa Caño. Aquest procés constituent no seria contraposat a altres que hi pogués haver, per exemple, a l'estat espanyol, però tampoc no podria estar-hi supeditat.

Fins ara, les organitzacions que exploren la possibilitat de tancar aquesta candidatura han fet dues reunions, en les quals, a banda de la CUP, han participat Els Verds-Alternativa Verda –fins ara integrant de Solidaritat Catalana–, Endavant, MDT, Arran, En Lluita, Lluita Internacionalista, L’Aurora, Comunistes de Catalunya, Corrent Roig, Col·lectiu Drassanes –un corrent de l'ANC–, Procés Constituent (en qualitat d'observador) i candidatures municipals com UM9, Compromís per Cerdanyola, Alternativa d'Esquerres per Badia, Entesa per Sabadell, COP de Ripollet, Esquerra Alternativa per Barberà, Crida per Mollet, Construïm Alternatives L'Hospitalet i Alternativa d'Esquerres de Cornellà. Comunistes de Catalunya i L'Aurora, de fet, són els partits integrants d'EUiA, coalligada per ara amb ICV, malgrat que encara han de decidir amb qui es presentarien en cas d'eleccions anticipades.

Sigui com sigui, s'hauran de decidir aviat, ja que el dia 20 es presentarà formalment la Crida Constituent i, a partir de llavors, "es crearan els espais per configurar la candidatura des de baix", explica Caño. A banda d'una plataforma electoral, però, aquestes organitzacions també volen coordinar-se per influir en el procés constituent cap a la nova República Catalana per tibar-lo cap a l'esquerra. Així mateix, la Crida Constituent ha convidat Podem a participar en aquestes reunions, però aquest partit no hi ha assistit. Una absència que podria explicar-se, de fet, perquè l'horitzó nacional i les estratègies electorals són força diferents.

stats