Política 13/12/2016

La CUP acusa Jané de "torpedinar" el procés: "Cada cop que hi ha un avenç els Mossos mouen fitxa"

La formació anticapitalista fa públic un informe de la policia catalana que demostra que es va actuar d'ofici en l’obertura d’una investigació per la crema de banderes i fotos del rei l'11-S

Marc Toro
3 min
La diputada de la CUP Mireia Vehí mostrant l'informe dels Mossos d'Esquadra

BarcelonaLa CUP apuja el to contra el conseller d'Interior, Jordi Jané. Després de tornar a demanar aquest dimarts a la tarda la seva dimissió per l'actuació dels Mossos en l'episodi dels independentistes que van cremar fotos del rei l'11-S, la diputada cupaire Mireia Vehí ha acusat el departament d'Interior de "torpedinar el procés": "Cada cop que hi ha un avenç en clau de procés els Mossos mouen fitxa", ha afirmat Vehí en roda de premsa al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La formació anticapitalista ha fet públic un informe de la policia catalana que demostra que es va actuar d'ofici en l’obertura d’una investigació per la crema de banderes i fotos del monarca durant la manifestació de la Diada. Un informe, ha dit Vehí, que "posa blanc sobre negre" i assenyala qui ha liderat la "criminalització" i "l'operació repressiva" contra l'esquerra independentista. "No entenem que els Mossos liderin la persecució d'una acció simbòlica", ha afegit.

Llegeix aquí l'informe dels Mossos d'EsquadraEn l'informe, adreçat a l'Audiència Nacional, els Mossos afirmen textualment que els fets de l'11-S es van comunicar "d'ofici". En altres documents que ha fet públics la CUP juntament amb aquest informe es demostra que la policia catalana va monitoritzar tota la manifestació que l'esquerra independentista va celebrar l'Onze de Setembre.

En un informe adreçat a l'Audiència Nacional el 12 de setembre, en què s'inclouen fotografies de la marxa i tuits de a CUP, Endavant i Arran, es fa constar que diverses persones encaputxades van cremar tres banderes (espanyola, francesa i de la Unió Europea) i que, en l'acte polític que va tenir lloc al final de la protesta, algunes persones "a títol individual o en petits grups" van cremar un full de paper amb la fotografia de Felip VI en una banda i la portada de la Constitució a l'altra. Una acció, aquesta última, que els Mossos consideren que podria constituir un delicte d'Ultratge a la Corona.

En un altre informe, semblant al primer i adreçat al jutjat d'instrucció de guàrdia de Barcelona el mateix 12 de setembre, es fa constar que la crema de banderes va ser comesa per tres persones i que la seva acció podria constituir un delicte d'Ultratge a Espanya. En els dos documents, la policia catalana informa que procedirà a identificar els autors de les diferents accions denunciades.

Vehí ha deixat clar que la voluntat de la CUP no és "posar contra les cordes" la policia catalana, però ha afegit que, "a les portes de la República Catalana", és "absurd" que els Mossos siguin "els primers de la classe en la judicialització de la política". "És tirar-se un tret al peu”, ha dit. "Què passara quan l'estat espanyol veti el referèndum? Seran els Mossos els primers que aniran a retirar urnes? Això és intolerable", ha reblat Vehí.

Després d'insistir un cop més que "el conseller d'Interior no està l'alçada del procés" i que si no dimiteix tindrem "un problema de país", la cupaire ha conclòs: "No cedirem a les pressions polítiques de la conselleria d'Interior, que col·labora amb l'aparell repressiu de casa nostra i el de l'estat espanyol. Tirarem endavant amb el referèndum malgrat les accions repressives, ens vinguin d'on ens vinguin".

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la portaveu del Govern, Neus Munté, han fet costat aquest mateix dimarts a Jané, han assegurat que "no hi ha motius" per a la seva dimissió i s'han mostrat confiats que la discrepància amb la CUP per les detencions no determinarà el destí dels pressupostos, que la setmana que ve se sotmetran al debat de les esmenes a la totalitat.

En aquest sentit Vehí ha recordat que "la política és un tot". "No separem per parcel·les. Aquests són uns fets greus i els tindrem en compte", ha dit. Si bé ha deixat clar que la CUP està "fermament compromesa amb la legislatura excepcional i el referèndum", també ha explicat que les bases de la formació tindran en compte el paper d'Interior davant la crema de fotos en el moment de decidir si els pressupostos tiren endavant o no.

La diputada de la CUP no s'ha estat de remarcar que la crema de fotos del rei forma part dels "actes simbòlics" que tradicionalment ha dut a terme l'esquerra independentista contra la monarquia i el règim del 78 i en favor del procés constituent i la República Catalana. Uns actes per demostrar que "no som súbdits de ningú, sinó ciutadanes lliures", ha dit Vehí, i ha afegit: "Farem tants cops com calgui les accions simbòliques que calgui".

stats