Política 19/07/2016

Puigdemont es reunirà "en els propers dies" amb la CUP i la resta de grups

Els anticapitalistes havien reclamat una trobada urgent per "resoldre aquest juliol la qüestió de confiança"

Laia Vicens
2 min
Benet Salellas, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es reunirà "en els propers dies" amb tots els grups polítics per encarar la qüestió de confiança del setembre. Segons fonts presidencials, el president no "negociarà" el seu suport sinó que senzillament "escoltarà" l'opinió de la resta de grups.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP havia demanat aquesta mateixa tarda una trobada amb Puigdemont, amb l'objectiu de resoldre aquest juliol la qüestió de confiança que ell mateix va anunciar quan els cupaires van tombar els pressupostos del Govern. Segons ha explicat el diputat cupaire Benet Salellas, que ha comparegut escortat per la resta de diputats, el tràmit parlamentari és "fàcil de resoldre" si es vincula al full de ruta sobiranista –amb la possibilitat d'afegir-hi el referèndum unilateral– i també si hi ha un acord sobre el procés constituent. Així, encara que es voti al setembre, es podria resoldre "políticament" ara.

Salellas ha explicat que la CUP ha anat treballant les darreres setmanes per elaborar una "iniciativa política" amb el nom d'"Enfilem-nos!" que ara vol presentar a Puigdemont (i després a la resta de forces polítiques) i que recull les línies mestres del projecte polític de la CUP. En aquesta trobada, els anticapitalistes també esperen que Puigdemont els expliqui "l'enfocament" que vol donar a la qüestió de confiança.

Segons ha explicat el diputat, per a la CUP hi ha dos "carrils nets i clars" per on ha d'avançar el país: referèndum i l'inici de la fase preconstituent de la nova etapa del procés sobiranista. "Volem resoldre la qüestió de confiança amb altura de país, generositat i unitat d'acció de l'independentisme", ha assegurat Salellas, que ha insistit que per a la CUP "no té sentit" incloure els pressupostos en la qüestió de confiança perquè encara "no s'ha posat sobre la taula". El que sí que ha de preveure el pla de Puigdemont, segons la CUP, és "recollir de forma neta" el mandat del 27-S.

Això passa, segons han dit, per un referèndum unilateral d'independència, que hauria de significar la "data de resolució" del procés independentista. "És l’acte democràtic que necessitem i que no genera cap dubte a la comunitat internacional", ha argumentat el diputat anticapitalista. De fet, els cupaires han celebrat que l'ANC aposti ara per un referèndum vinculant i no tanqui les portes a convocar-lo per la via unilateral.

stats