ELECCIONS MUNICIPALS
Política 01/03/2015

La CUP escull dues activistes per liderar la llista a Barcelona

María José Lecha i Maria Rovira reivindiquen la feina als barris

Laia Vicens
3 min
Lecha, a l’esquerra, i Rovira van intervenir a la trobada municipalista celebrada al Centre Cívic Joan Oliver Pere Quart de Barcelona.

BarcelonaUna administrativa de l’Hospital de Sant Pau i activista sindical de la Federació de Treballadors i Treballadores de Catalunya (FTC) serà la candidata de CUP-Capgirem Barcelona a les eleccions del 24 de maig. María José Lecha (Barcelona, 1957) va ser escollida ahir per encapçalar la candidatura de la plataforma que aglutina col·lectius de l’esquerra independentista i anticapitalista, com la CUP, En Lluita, Lluita Internacionalista o Els Verds-Alternativa Verda, entre d’altres. Un projecte que s’ha forjat en quatre trobades populars municipalistes (TPM), que han dissenyat el codi ètic, el programa electoral i la llista. Va ser en aquest espai de confluència en en qual la CUP va delegar les decisions sobre les municipals on 200 persones van prendre una decisió gairebé sense precedents al consistori: posar al capdavant del projecte dues dones.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que Lecha estarà acompanyada per Maria Rovira, una jove activista social que ha sigut portaveu de les trobades municipalistes i que forma part del consell polític de la CUP. Josep Garganté, Eulàlia Reguant i Òscar Simón completen els cinc primers llocs d’una llista cremallera, que alterna homes i dones. Lecha va assegurar que els regidors que surtin escollits es limitaran a ser “la corretja de transmissió” de les decisions que es prenguin a les assemblees dels barris, que és “on es viuen les lluites i les conquestes”. Ara bé, no va voler mullar-se sobre els resultats electorals. “Això és especular i no entra dins la nostra feina”, va afirmar.

Descartada l’opció de posar al capdavant una figura mediàtica -havia sonat el diputat David Fernàndez, present ahir a la trobada-, la CUP confia que la força de les sigles promogui la candidatura local. La feina als barris de la ciutat pot veure’s impulsada per l’escalada d’un grup parlamentari petit però consolidat, clau en els compassos del procés sobiranista, i ara amb el pes polític de la presidència de la comissió del frau fiscal, un dels focus polítics els últims mesos de la legislatura.

Avisos i retrets

Durant la seva intervenció ja com a candidata oficial, Lecha va resseguir les línies mestres d’un projecte “rupturista, participatiu i assembleari”. I va deixar anar alguns avisos: opten per derogar l’ordenança del civisme, treballaran per aconseguir la renda mínima i donaran suport a “totes les ocupacions d’habitatges buits” que es produeixin a la ciutat.

Per la seva banda, Rovira va reivindicar un projecte “fet des dels barris i per als barris” de la ciutat. De fet, hi va intervenir un representant de cada districte. La número dos va denunciar “el vessant empresarial i per rèdits econòmics” que ha guiat fins ara les polítiques del consistori. I va llançar un dard a l’altre espai de confluència de l’esquerra, Barcelona en Comú: “Farem fora tota la màfia dels nostres carrers. Farem fora CiU, però també el PSC i Iniciativa, que són els responsables de la misèria que trobem als nostres carrers”.

Amb aquestes paraules, Rovira carregava contra el projecte que impulsa Ada Colau -que aglutina ICV, Guanyem, Podem, Procés Constituent i Equo-, amb el qual van mantenir converses, finalment estroncades per les discrepàncies sobre el codi ètic. Guanyem proposava limitar a tres els mandats i a 2.200 euros el sou, però la CUP ha disminuït a dos els mandats i a 1.800 euros el salari mensual per als seus càrrecs electes.

El pròxim pas serà presentar els tres últims llocs de la llista, reservats a “persones rellevants”, i el programa electoral, fet a partir de les aportacions de les assemblees. Reivindicant aquest treball de base, Rovira va sentenciar: “Som formigues que han decidit fer un pas d’elefant i capgirar la ciutat”.

ERC evita confirmar la proposta a Vidal

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va evitar ahir confirmar que el partit hagi proposat al jutge Santi Vidal ser el número 2 d’Alfred Bosch a Barcelona, tal com va admetre el mateix magistrat en una entrevista a RAC1. En una trobada municipalista del partit a Sabadell, en què Oriol Junqueras va aprofitar per presentar Juli Fernàndez com a alcaldable a la ciutat vallesana, Rovira va limitar-se a dir que Catalunya “té moltes ganes d’aprofitar el talent” del jutge. Per la seva banda, el candidat del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, va lamentar que Bosch i l’alcalde barceloní, Xavier Trias, “competeixin” per fitxar Vidal.

stats