Política 19/09/2017

Editors de premsa i mitjans digitals denuncien al Síndic "l'estat d'excepció" pels requeriments judicials per l'1-O

La CUP fa arribar els seus anuncis de campanya del referèndum a TV3 i Catalunya Ràdio

Acn / Ara
3 min
Representants d'editors de premsa, revistes i mitjans digitals, aquest dimarts abans de reunir-se amb el Síndic de Greuges

BarcelonaEl vicepresident de la Federació d'Associacions d'Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals, Germà Capdevila, ha denunciat aquest dimarts l'atac "intolerable" i "molt preocupant" a diversos mitjans de comunicació del país amb l'entrada de la Guàrdia Civil i la identificació de periodistes per ordre del TSJC. Tots els editors que han rebut requeriments i representants de les associacions que representen el sector de la premsa, les revistes i els mitjans digitals han lliurat una carta al Síndic de Greuges per demanar a Rafael Ribó que faci de portaveu de la reclamació del sector. "S'estan saltant els procediments que protegeixen la professió. Estem pràcticament en una situació d'excepció que ens obliga a denunciar-ho al Síndic", ha condemnat Capdevila.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El vicepresident de la federació ha subratllat que l'entrada de cossos de seguretat de l'Estat de "naturalesa militar" a les redaccions dels mitjans de comunicació "són escenes que crèiem del passat, desterrades del nostre país". També ha dit que el fet que es repeteixin al segle XXI, més enllà de la situació política, és "preocupant" perquè "perjudica" la missió principal dels mitjans d'informar la ciutadania. Per això, Capdevila ha explicat que era important mostrar la unitat del sector davant aquesta "situació". "La unitat es posa de manifest amb la presència de la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, perquè es demostra la nostra posició transversal", ha manifestat. "Venim aquí per aixecar la mà com a sector unit i que el síndic ens faci de portaveu", ha concretat.

A la trobada hi ha participat el vicepresident de la Federació d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals i president de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), Germà Capdevila; la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet; tots els editors de diferents mitjans que han rebut requeriments per haver publicat la campanya institucional del referèndum; altres editors que donen suport als manifestants i representants de l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) i l'Associació Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC). Després de registrar una carta adreçada al Síndic de Greuges, la comitiva s'ha reunit amb Rafael Ribó.

El TSJC va notificar aquest divendres a diversos mitjans digitals privats l'ordre de no publicar els anuncis institucionals del referèndum. La Guàrdia Civil va presentar-se a les redaccions d''El Punt Avui', 'Vilaweb', 'Nació Digital', 'Racó Català' i 'El Nacional' i per entregar als responsables d'aquests mitjans el requeriment en què se'ls adverteix que incorreran en responsabilitats penals en cas de difondre la campanya institucional de l'1-O.

Una cobertura normal del referèndum per part dels mitjans públics

En paral·lel, la CUP ha lliurat aquest mateix dimarts els seus anuncis del referèndum al Consell de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i a les direccions de TV3 i Catalunya Ràdio. La formació independentista encoratja tots els seus responsables a assumir "les responsabilitats en favor del dret a la informació del referèndum, donant veu a totes les opcions polítiques" per oferir una cobertura de l'1-O com si es tractés de qualsevol altra convocatòria electoral. "Els nostres mitjans públics són els únics dels quals podem esperar una cobertura normal del referèndum, així com espais de publicitat electoral", adverteixen els cupaires.

La CUP ja va demanar a la presidenta en funcions del Consell de Govern de la (CCMA), Núria Llorach, en la sessió de divendres passat a la comissió de control, que elaborés el pla de cobertura informativa del referèndum de l'1 d’octubre, tal com correspon a les seves competències. Aquest pla és el que s’acostuma a fer en totes les convocatòries electorals.

Davant les amenaces de l'Estat, que han desembocat en advertiments del TSJC tant a la presidenta com als directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gordillo, respectivament, sobre les informacions del referèndum, la CUP defensa que la millor manera de donar seguretat als professionals dels nostres mitjans públics és mitjançant un pla de cobertura informativa que desplegui el que estableixen la llei de referèndum i el decret 140/2017 de normes complementàries, que és la necessitat de garantir el pluralisme i la neutralitat. Tant la llei com el decret estableixen espais gratuïts de publicitat que han de permetre anuncis electorals dels partits i les entitats.

stats