Política 09/01/2016

La CUP confirma l'acord i assumeix "errors en la bel·ligerància expressada envers Junts pel Sí"

La diputada Eulàlia Reguant admet que "hi haurà dos diputats de la CUP que faran un pas al costat", però no concreta els noms dels parlamentaris cupaires que deixaran l'escó 

Núria Orriols / Joan Serra Carné
3 min
David Fernàndez, amb altres dirigents i diputats de la CUP,  a la jornada de debat nacional de diumenge, a Manresa.

BarcelonaLa CUP confirma l'acord amb Junts pel Sí per investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. L'esquerra independentista ha enviat un comunicat avalant l'entesa i assumint "errors en la bel·ligerància expressada envers Junts pel Sí". A més a més, es comprometen a garantir l'estabilitat parlamentària posant per escrit que no votaran "en cap cas" en el mateix sentit que "els grups parlamentaris contraris al procés sobiranista o el dret a decidir quan estigui en risc l'esmentada estabilitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit també explica que dos dels seus diputats s'incorporaran a la "dinàmica del grup parlamentari de Junts pel Sí", de manera "estable". D'aquesta manera s'assumiria la governabilitat. "Participaran en totes les deliberacions i actuaran conjuntament en les preses de posició del grup per tal de donar compliment a allò que està establert", afirma el comunicat. No especifica, però, qui seran aquests càrrecs electes. En aquest sentit, la CUP també garanteix la majoria absoluta, demà, a Carles Puigdemont en el ple d'investidura.

Reguant: "Arribem a un acord excepcional per avançar cap a la independència"

La diputada Eulàlia Reguant ha comparegut aquest dissabte a la tarda, després de la roda de premsa d'Artur Mas, per fixar la posició de la CUP. "Ens vam presentar amb uns compromisos molt clars: avançar per la ruptura democràtica, un pla de xoc i una presidència de consens", ha dit la diputada. "Arribem a un acord excepcional per avançar cap a la independència", ha dit Reguant per justificar l'acord d'última hora, que ha subratllat que la CUP continua defensant "que cal dir adéu a la Catalunya autonòmica, de les retallades i la corrupció".

Sobre el contingut de l'acord, Reguant ha expressat que "hi haurà dos diputats de la CUP que faran un pas al costat". La diputada, que avui ha fet de portaveu de la CUP, ha puntualitzat que l'esquerra anticapitalista continuarà tenint un grup parlamentari propi de deu diputats encara que dos dels seus parlamentaris assegurin l'estabilitat parlamentària. Reguant també ha apuntat que la formació encara no ha decidit quins dos diputats deixaran l'escó.

Autocrítica de l'esquerra independentista

En el comunicat que ha fet públic aquesta tarda, el partit "assumeix que la defensa en els termes polítics del procés tal com l'entén la CUP-CC pot haver posat en risc l'embranzida i el vot majoritari de la població i l'electorat a favor del procés cap a la independència en una negociació que ha desgastat ambdues parts i la base social i popular de l'independentisme". En aquest sentit, reconeix "la bel·ligerància expressada envers Junts pel Sí, sobretot en tot allò relatiu a la voluntat inequívoca d'avançar en el procés d'independència i en el procés constituent".

Així, l'esquerra independentista es compromet a "reconstruir, a tots els efectes, la potència discursiva i mobilitzadora de l'etapa política que s'enceta amb aquest acord", afegint, a més, que defensava de forma "activa" tots els agents que el fan possible (és a dir, Junts pel Sí).

Dimissions al grup parlamentari

La CUP posa a disposició de l'acord el seu compromís de "renovar tant com sigui necessari" el seu propi grup parlamentari. Amb quin objectiu? Doncs "visualitzar un canvi d'etapa i assumir implícitament la part d'autocrítica que li correspon en la gestió del procés negociador". Tot i que no parla de noms en concret, sí que explicita que els relleus es produïran "immediatament" després del ple d'investidura.

stats