LA NEGOCIACIÓ DELS COMPTES
Política 22/11/2016

La CUP avisa que no cedirà fàcilment en els pressupostos

Els anticapitalistes portaran la tramitació dels comptes “al carrer”

Aleix Moldes
3 min
La CUP avisa que no cedirà fàcilment en els pressupostos

BarcelonaD’aquí una setmana els pressupostos començaran formalment el tràmit parlamentari i, abans d’acabar l’any, superaran la primera de les disset votacions pendents per a la seva aprovació definitiva. La CUP és l’únic soci que preveu l’executiu i, després d’haver acceptat a contracor la tramitació del projecte, els anticapitalistes avisen que no cediran fàcilment durant la negociació parlamentària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir va ser el diputat cupaire Benet Salellas, un dels principals negociadors amb el Govern, qui va avançar que portaran el debat a la ciutadania tan bon punt els comptes hagin superat la primera votació. “No hi ha cap petjada de les nostres propostes. Per tant, volem sortir del debat de despatx i portar el debat social al carrer”, va deixar clar en una entrevista a TV3. Fonts consultades per l’ARA confirmen que la CUP prepara una campanya comunicativa específica per explicar a la ciutadania l’estat de les negociacions al Parlament i la seva posició sobre cada tema. A més, es preveuen reunions amb els sindicats i les entitats socials mentre duri la tramitació dels pressupostos.

Dissabte passat, la presència de la diputada Mireia Vehí a la manifestació convocada pels sindicats per reclamar uns pressupostos més socials ja evidenciava la incomoditat de la CUP amb el projecte del Govern. El compromís dels anticapitalistes se circumscriu a permetre el debat dels comptes al Parlament, però no va més enllà. Els cupaires recorden que tenen les mans lliures per afrontar una negociació de màxims. “És el moment de sortir al carrer i fer un debat social obert sobre les demandes que fem als pressupostos”, va insistir Salellas.

Les “reunions als despatxos” no els han servit per modificar els trams alts de l’IRPF ni els impostos de patrimoni i successions, i els cupaires defensen que tenen escassos triomfs per presentar a les bases.

Crítiques des de l’esquerra

L’impost sobre els actius improductius de les empreses s’ha convertit en una d’aquestes petites victòries ideològiques, tot i que dista molt de l’impost sobre l’especulació immobiliària que reclamaven els anticapitalistes. En tot cas, aquest serà un dels cavalls de batalla de la CUP per defensar-se de les crítiques que ja li han començat a arribar des de la resta de l’esquerra. El PSC i els comuns els han acusat de renunciar a incrementar la fiscalitat de la classe alta a canvi del referèndum, precisament el discurs que els cupaires intentaran contrarestar durant la tramitació dels pressupostos.

L’estratègia dins i fora de l’hemicicle serà la de fer evident que la despesa social i la fiscalitat són les dues qüestions més rellevants per a la CUP, que espera que el Govern també expliqui a la ciutadania per què ha preferit “no aprofitar tot el marge pressupostari que té”.

JxSí hi veu la “petjada” de la CUP

Els socis de Govern lamenten que els cupairesreneguin d’uns pressupostos que han contribuït a construir. El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, recordava ahir que els equips negociadors van compartir “moltes hores de reunions” per tancar un document definitiu. “Els pressupostos que es presentaran el pròxim 29 de novembre al Parlament tenen la petjada de la CUP”, va subratllar. Els republicans reconeixen que no són els comptes que es mereixerien els ciutadans, però són els “possibles” actualment.

Per la seva banda, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, afirmava que és “absurd” que la CUP trobi a faltar la seva “petjada” en els comptes quan el consell polític dels anticapitalistes va avalar admetre’ls a tràmit. El Govern no demana “xecs en blanc”, però sí exigeix als cupaires que mantinguin la “cadena de confiança” que es va estrenar amb el sí a la qüestió de confiança de Puigdemont.

stats