Política 22/11/2014

La CUP impulsa una candidatura alternativa de "ruptura" social, política i nacional

Inicien contactes amb Procés Constituent i d'altres associacions municipalistes al marge dels partits tradicionals

Acn
2 min
Un dels membres del secretariat nacional que ha detallat el projecte és Joan Terran / ACN

PerpinyàLa CUP ha decidit impulsar una candidatura alternativa amb d'altres formacions polítiques i associacions municipalistes per a les properes eleccions al Parlament. Així ho ha aprovat aquest dissabte a Perpinyà el consell polític. A partir d'ara, la formació iniciarà contactes amb formacions i organitzacions, entre les quals la CUP ja ha confirmat converses amb Procés Constituent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels portaveus del Secretariat Nacional, Joan Teran, ha explicat que el seu projecte es fonamenta en la "ruptura" des del punt de vista social, econòmic i nacional. "Aquesta candidatura alternativa ha de disputar l'hegemonia als partits de dretes i als sectors immobilistes", ha manifestat Teran. La formació ha avançat que sota el paraigües de la nova candidatura hi haurà d'haver formacions que comparteixin que cal "desobeir la dictadura del deute", que s'han de nacionalitzar sectors estratègics de l'economia catalana i que hi ha d'haver un únic sistema públic i universal d'educació i sanitat.

Un altre dels portaveus del Secretariat Nacional, Marc Sallas, ha concretat que la setmana vinent començaran els contactes amb formacions i organitzacions però que seran "trobades discretes". Els criteris marcats per la CUP per començar a negociar una possible candidatura alternativa que sumi d'altres formacions fan difícil l'entesa amb els partits del marc parlamentari actual. No obstant això, la CUP assegura que obren el debat a tothom. Ara bé, l'entesa amb ERC ha quedat pràcticament descartada. "No sabem si ERC està disposada a discutir en aquests termes, durant la legislatura ha donat proves de que no, però si volguessin entrar a parlar-ne, benvinguts siguin", ha manifestat un dels portaveus, Joan Teran.

Un procés constituent per a la república catalana

Pel que fa al debat sobiranista, la CUP creu que després de les eleccions al Parlament cal "trencar amb el marc jurídic i polític" de l'estat espanyol. A partir d'aquí, la fórmula per arribar a una Catalunya independent passaria pel que anomenen procés constituent. "Caldrà obrir un procés constituent d'arrel popular per decidir les bases de la futura república catalana, que sigui un pas més per avançar per la república dels països catalans", ha avançat Marc Sallas.

Preguntat sobre quin és el seu posicionament sobre una possible declaració unilateral d'independència, el portaveu de la CUP ha dit que no tanquen "en absolut" la porta a aquesta opció. Ara bé, l'ha condicionat al fet que sigui "una declaració amb bases sòlides" i que no sigui "una declaració més" del Parlament.

"Candidatura rupturista" també a Barcelona

A nivell local, en concret a Barcelona, la CUP també vol impulsar una "candidatura rupturista". Aquest dissabte se celebra la III Trobada Popular Municipalista (TPM), l'òrgan on la CUP va delegar les decisions sobre la candidatura per a les municipals. La TPM ha aprovat crear una candidatura pròpia a Barcelona de cara les eleccions municipals. La votació ha sigut unànime a favor de "començar a treballar per una candidatura rupturista". També ha rebut tots els suports el fet que aquesta candidatura "es presenti públicament en les properes setmanes o mesos". Aquest projecte es manté, de moment, al marge de Guanyem, la plataforma que lidera Ada Colau.

stats