Política 20/12/2014

La CUP impulsa una candidatura "rupturista" per encarar unes eleccions que vol "al més aviat possible"

La formació de l'esquerra independentista presentarà públicament el proper 10 de gener la seva candidatura per a unes eleccions "plebiscitàries i constituents"

Laia Vicens
2 min

BarcelonaEl diputat de la CUP Quim Arrufat ha afirmat que davant d'unes "eleccions excepcionals, calen propostes excepcionals". Per això, la CUP no es tornarà a presentar amb la "mateixa proposta política" i ni tan sols amb el mateix nom. Ara busquen crear una candidatura més transversal, creada "de baix a dalt". Per això, han fet una crida directa a Procés Constituent, a qui han demanat que s'afegeixi a la seva proposta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant el nom de la formació com la llista, el programa polític, el codi ètic i l'estructura de partit es decidiran en el marc d'unes assemblees territorials que es crearan amb militants i simpatitzants dels col·lectius de l'esquerra independentista. En una trobada amb els mitjans per anunciar la "posada en escena" d'aquesta nova candidatura, que es farà el dia 10 a l'Aliança del Poblenou, Arrufat ha explicat que la proposta de la CUP a nivell nacional és aglutinar les dues "majories socials": la independentista i la d'esquerres.

De moment, s'han avançat deu punts que defensa la candidatura. Per exemple, destaca la defensa d'un "procés de ruptura amb el marc jurídic i polític estatal", així com també el "trencament amb el règim hereu del franquisme". No pagar el deute i la creació d'un pla de xoc per revertir les retallades i privatitzacions són altres compromisos. A més, proposen que els càrrecs electes cobrin uns ingressos mensuals no superiors a dues vegades i mitja el salari mínim i tinguin els càrrecs limitats a una sola legislatura.

La CUP fa aquesta proposta en considerar que el pacte CiU-ERC està "esgotat". "L'únic que li donava raó, existència i vida era la consulta del 9-N", ha dit Arrufat, que ha afirmat que "en matèria de drets socials i de política econòmica, el pacte entre CiU i ERC no ha servit per a res". Per això, ha tornat a insistir en la necessitat de convocar eleccions "al més aviat possible". Unes eleccions que la CUP vol "plebiscitàries i constituents", perquè "mostrin la independència", i constituents "perquè surti una majoria social que defensi el canvi social i la ruptura amb el règim econòmic actual".

Arrufat ha dit que la CUP buscarà "una fórmula política i electoral que maximitzi els vots per la independència". "I això no es fa amb la llista única", ha sentenciat, perquè "enlloc està escrit que la reducció a un sol projecte sigui la millor fórmula perquè la comunitat internacional entengui el resultat".

No entrarà en la "dinàmica perversa" de CiU i ERC

Arrufat ha assegurat que la CUP "no participarà en la dinàmica perversa i en l'espectacle mediàtic" de CiU i ERC de "comunicar-se a través dels mitjans i no en els marcs de discussió política".

stats