Política 01/04/2015

La CUP s’obre al consens i limita la crítica a les formes

Lamenten “les presses i l’electoralisme” de CDC i ERC

Laia Vicens
3 min
Quim Arrufat va anunciar que la CUP s’avé a pactar el text de CDC, ERC i les entitats.

BarcelonaNi una piulada, ni una entrevista a la ràdio. Els diputats de la CUP van guardar 24 hores de silenci des que es va fer públic que CDC, ERC i les entitats sobiranistes havien arribat a un acord per al full de ruta independentista. Va ser ahir, en les tradicionals rodes de premsa de dimarts al Parlament, i per boca del diputat Quim Arrufat, que la CUP va opinar sobre l’acord. La formació creu que el text firmat dilluns és “perfectament treballable” i “prou obert” perquè pugui “compaginar-se” amb el full de ruta que la CUP va aprovar fa dues setmanes a Manresa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, tot i que la CUP va manifestar que hi ha marge per encaixar-se en l’acord presentat dilluns, va admetre que “no s’hi sumarà de cop” i, de fet, no va estalviar en crítiques a la “metodologia” que Convergència i Esquerra han adoptat per arribar a firmar-lo amb l’ANC, Òmnium i l’AMI. Arrufat va denunciar les “presses i el neguit” per presentar el full de ruta, que ha estat farcit, va dir, d’“escenificació i electoralisme”. I és que el diputat va lamentar que es firmés “just quan la CUP està en reunions bilaterals” per ampliar els suports al seu full de ruta.

De fet, per a la CUP “no és possible establir un full de ruta seriós” amb el suport de només dos partits i tres entitats, de manera que Arrufat va fer una crida a “ampliar el carril” i eixamplar l’espai de suports. I la pista d’aterratge perquè s’hi puguin afegir més formacions -ICV-EUiA o Podem-és engegar un procés constituent que trenqui amb l’ statu quo. Per no “excloure” aquests partits i crear un espai “amb més diversitat”, la CUP reclama “tacte”. Ara el seu objectiu passa per “moure les peces” adequades i articular una majoria social a favor de la independència. Una majoria que, van avisar, s’ha de comptar amb vots i no amb diputats, ja que el 27-S és el substitut del referèndum que l’Estat prohibeix.

Dos textos “compatibles”

Arrufat es va esforçar a insistir que els dos textos són “compatibles”. Per exemple, tots dos esquiven el debat de la llista unitària reivindicant un punt clar al programa electoral per al 27-S que manifesti el suport inequívoc a la independència. A més, tant el full de ruta de CDC i ERC com el de la CUP estableixen actes de “desconnexió” i “sobirania” per fer palesa la ruptura amb l’Estat.

Les diferències que els separen són matisos. Mentre que les eleccions del 27-S són per a Convergència i Esquerra “plebiscitàries”, la CUP hi agrega l’adjectiu de “constituents”. I si en aquests comicis hi ha una majoria independentista, CDC i ERC proposen una “declaració sobiranista inicial del procés cap a la proclamació del nou estat”, mentre que la CUP advoca per una “declaració unilateral d’independència” l’endemà mateix de les eleccions. La redacció de la Constitució és una altra discrepància: si bé el full de ruta aprovat dilluns estableix l’obertura d’un procés constituent en què puguin participar els ciutadans directament, la CUP proposa la creació d’una assemblea constituent a partir dels càrrecs electes a les eleccions municipals.

Iceta: “Veig els polítics que impulsen el full de ruta camí de la presó”

“Veig els polítics que impulsen aquest full de ruta camí del precipici, no sé si de la presó”. En una entrevista a Catalunya Ràdio el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va criticar durament els impulsors del full de ruta sobiranista firmat dilluns i va afegir que “saltar-se la legalitat” ha acabat “històricament en tragèdia”. Poca estona després, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, va exigir-li que “retirés o aclarís” les declaracions. “[En cas contrari] Iceta és més a prop de la FAES, no sé si de Manos Limpias, que del manifest fundacional del PSC”, va dir Turull. Precisament ahir el sindicat ultradretà va anunciar que incorporarà el preacord sobiranista a la querella contra Artur Mas pel 9-N, que ja està estudiant el TSJC.

stats