DEBAT SOBIRANISTA
Política 05/01/2016

Les territorials de la CUP que van apostar per investir Mas preveuen baixes al partit

Agrupacions locals i càrrecs electes han expressat públicament que estan en contra de la sentència del consell polític

Laia Vicens
4 min
La CUP diu un no definitiu a Mas

Barcelona"És com si un camió ens hagués passat per sobre després d’una marató". Així resumeix un militant de base la sensació que ha quedat a la CUP després de consumar la negativa a investir Artur Mas. Perquè encara que el veto era una promesa electoral, molts cupaires van defensar que, davant del bloqueig en les negociacions amb Junts pel Sí, calia cedir per impulsar el procés. La decisió del consell polític i el grup d’acció parlamentària de diumenge, però, ha caigut com una galleda d’aigua freda al sector procliu al pacte. El primer a anunciar la seva dimissió va ser, precisament, el capità del vaixell. El cap de files al Parlament, Antonio Baños, va fer pública ahir una carta en què es confessava “incapaç” de defensar la negativa a Mas. El terratrèmol amenaça de fracturar la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Llegeix aquí la carta d'Antonio BañosLa renúncia de Baños s’esperava des de diumenge, quan l’ARA va avançar que havia traslladat a la resta de diputats la seva voluntat de renunciar a l’acta. Encara que durant la campanya havia afirmat que la CUP “mai” investiria Mas, Baños era un dels parlamentaris que defensava l’acord amb Junts pel Sí per assolir “sense dilacions ni dubtes” la ruptura amb l’Estat. Aquest era, va dir ahir, l’únic objectiu pel qual va acceptar ser el cap de llista.

Però després que el consell polític confirmés el no a Mas, Baños va reconèixer que no ha “pogut o sabut” fer valer la seva posició. “Marxo amb un sentiment de frustració personal molt viu que no puc amagar”, va afegir compungit. Tanmateix, va assegurar que continuarà col·laborant amb el procés per eixamplar la base social independentista. En el correu electrònic adjunt a la carta, la CUP va admetre que “no es pot satisfer tota la militància” i va expressar el seu respecte per la decisió de Baños. “Ens sap molt de greu”, van afegir. Ara bé, el líder de la CUP no és l’únic que s’ha expressat en aquests termes en les últimes hores. Diversos nuclis locals partidaris de l’acord han fet públic el seu malestar per la decisió.

És el cas, per exemple, de la CUP d’Arenys de Mar, que va denunciar via comunicat que el veto definitiu a Mas “no representa la voluntat” dels militants i va lamentar que “el qui hagi passat per sobre de la construcció de la República”. Una opinió que va subscriure la CUP d’Arenys de Munt. L’alcalde d’Argentona, Eudald Calvo, va alertar també que la “decepció” que sent Baños és compartida per molts cupaires.

De fet, no és estrany que al Maresme hi hagi veus que considerin que, tot i que la decisió va ser presa assembleàriament, el veredicte final no és el seu: un 82% de la militància de la comarca va votar a favor de la investidura del president en funcions.

“No ens representa”

A Girona, agrupacions locals i càrrecs electes han expressat públicament que estan en contra de la sentència del consell polític. “Mostrem el nostre profund desacord amb la decisió de la CUP i declarem que no ens representa”, va manifestar la CUP de Verges, municipi on governa l’esquerra independentista amb majoria absoluta. “Ens sentim decebuts i enganyats i, per això, prendrem les mesures pertinents”, van avisar ahir en un comunicat.

Fonts de la CUP de Girona preveuen que hi haurà baixes al partit i reconeixen que estan coent un posicionament conjunt en contra de la decisió del consell polític perquè “s’ha obviat l’opinió de més de la meitat de militants” del partit. Les mateixes fonts diuen que en les assemblees territorials el sí a l’acord va guanyar “per la mínima”, però que diumenge, en sumar-hi els vots de les 11 organitzacions de la Crida Constituent -set de les quals eren contràries a fer Mas president- la balança va cedir a favor del no a l’acord. La CUP no publicarà els resultats de les votacions de les territorials.

Aquest dilluns hi va haver un degoteig de posicionaments crítics, com el de la CUP de Montesquiu, que va obrir un “breu període de reflexió i debat intern” per assumir les conseqüències d’una decisió que “no ha tingut en compte la majoria de militants del que és estrictament la CUP”. “És un greu error que ens pot tornar a situar en un estadi autonòmic”, diuen des d’Osona. A Montesquiu estan “dolguts” perquè la formació ha respost a la “irresponsabilitat” de Junts pel Sí amb la mateixa moneda. “La decisió pot tenir unes conseqüències internes que s’estan ignorant”, conclou el comunicat. Encara que la imatge de divisió ja és inqüestionable, fonts de l’organització posen en dubte que el partit “es trenqui del tot”.

Encara que el pols l’hagin guanyat els contraris a l’acord, el sector més procliu a la investidura, Poble Lliure, no vol despenjar-se de l’organització. Argumenten que són ells els que sempre han defensat la CUP com la marca electoral de l’esquerra independentista. Després d’haver aconseguit la majoria per presentar-se el 2012 -Endavant no ho volia-, ara Poble Lliure no vol renunciar ni a la marca ni a concórrer als comicis. “Demanem calma i no prendre decisions en calent”, van piular ahir. La diputada Eulàlia Reguant va admetre a RAC1 que la formació “queda tocada” després de tres mesos gens senzills. Ara és el moment de curar les ferides.

stats