Política 02/07/2016

La CUP ja debat les condicions per votar ‘sí’ a Puigdemont

Els diputats i l’executiva demanen el RUI i desenvolupar el procés constituent

Laia Vicens
3 min
La CUP ja debat les condicions per votar ‘sí’ a Puigdemont

BarcelonaLa decisió de la CUP de mantenir l’esmena a la totalitat als pressupostos va sacsejar el tauler polític català. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va donar per trencat el pacte d’estabilitat i va anunciar que se sotmetrà a una qüestió de confiança al setembre. La pilota torna, un altre cop, a la teulada de la CUP, l’únic soci que ara té el Govern per tirar endavant el procés. Per evitar més sotracs interns -les sis dimissions al secretariat han tensionat al límit les bases de la formació- el grup parlamentari i el secretariat nacional ja preparen el terreny per decidir la seva posició en la qüestió de confiança.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les primeres condicions perquè els anticapitalistes donin confiança al president estan recollides en un esborrany elaborat pels diputats i el secretariat i passen per detallar els passos per desenvolupar el procés constituent i garantir mesures socials que la CUP fa mesos que va reclamar en el seu document Fil a l’agulla. El Govern ha assumit algunes d’aquestes partides, però la CUP continua insistint a eliminar els concerts educatius a les escoles que segreguen per sexe, per exemple. La llarga reivindicació d’aturar BCN World s’haurà de revisar després que el Govern hagi reduït la superfície dedicada als casinos i hagi parlat d’un projecte més “realista i sostenible”.

A banda d’això, la CUP demana celebrar un referèndum unilateral d’independència (RUI). Dijous ja van reclamar una cimera amb el Govern per començar a debatre’l, però en els primers contactes amb CDC i ERC els cupaires ja han detectat que hi ha dubtes, sobretot per si s’ha de fer abans o després d’aprovar la llei de transitorietat jurídica. Tot i això, la número dos d’ERC, Marta Rovira, va dir ahir que per assolir la independència votaran “les vegades que faci falta” i que, si cal, tornarà a haver-hi una consulta.

Els pressupostos del 2017, claus

El document també planteja alguns escenaris per avançar en el debat, com quina ha de ser la seva posició si els pressupostos del 2017 formen part de l’acord amb Junts pel Sí i no s’han negociat abans, un conjunt que des del Govern donen per fet. Segons diverses fonts de la CUP consultades, aquest pot ser un punt de fricció entre la militància: n’hi ha que aposten per donar suport al Govern per no boicotejar el procés -superar la qüestió de confiança seria fonamental- i d’altres no estan disposats a acceptar uns comptes que no s’hagin negociat prèviament i tinguin el vistiplau de les bases. La setmana que ve les assemblees territorials començaran a debatre la seva posició a partir d’aquest document, però també d’altres que s’han fet arribar al consell polític.

Un és el de l’assemblea de Barcelona, que preveu diferents escenaris negociadors i planteja mecanismes per evitar l’empat etern entre partidaris i detractors de l’acord amb CDC i ERC. Un altre, el de Cerdanyola, fa autocrítica de la divisió a les bases i demana votar a favor de qualsevol iniciativa del Govern perquè el procés avanci. En la reunió d’avui del consell polític i el grup d’acció parlamentària a Cardedeu no es votarà cap dels dos documents, però sí que aquests plantejaments aporten nous elements per al debat intern. En la reunió s’aprovarà el reglament per renovar el secretariat, que per primer cop s’escollirà a través de llistes conjuntes i telemàticament. Fins al 12 de juliol hi ha temps per registrar els equips i, després d’una campanya per presentar les candidatures, del 30 de juliol al 4 d’agost es podrà votar. El 6 d’agost, en un nou consell polític, s’anunciaran els 15 membres de la nova executiva cupaire. La CUP inicia un intens estiu de debat.

stats