Política 03/07/2017

La CUP demana la dimissió de Baiget: "Si no té compromís, el millor que pot fer és apartar-se"

La diputada Mireia Boya crida el Govern a tirar endavant el referèndum "sense fissures, sense estratègies alternatives, col·legiadament" i Benet Salellas adverteix: "No podem tenir problemes a casa". ERC, en canvi, tira pilotes fora: "És molt important tenir un Govern fort i cohesionat, i les pors, malgrat que puguin ser lícites i humanes, no ens poden aturar"

Ara
4 min
El diputat de la CUP, Benet Salellas, no va dubtar a demanar la dimissió de l’exconseller Germà Gordó.

BarcelonaLa CUP no ha trigat a carregar contra les declaracions del conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que en una entrevista aquest dilluns diu que "probablement" el Govern no podrà fer el referèndum i haurà d'apostar per un nou 9-N. "Si el senyor Baiget no està en condicions d'afrontar l'embat que ve de l'Estat, que deixi pas a altra gent, que hi ha milers de persones d'aquest país disposades a defensar aquest referèndum", ha replicat el diputat cupaire Benet Salellas, en declaracions des de la Ciutat de la Justícia. I ha afegit: "El millor que pot fer qualsevol persona del Govern que no tingui compromís es apartar-se. No podem tenir problemes a casa".

En la mateixa línia s'ha expressat la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya. En un missatge a Twitter, la diputada ha opinat que "aquell conseller que pensi que l'1 d'octubre serà un 9-N i tingui pors patrimonials hauria d'apartar-se. Sense més excuses ni dilacions. Responsablement", ha conclòs. En un altre tuit ha afegit: "Sense fissures, sense estratègies alternatives, col·legiadament. El Govern pot fer-ho o hem d'aguantar el dubte desmobilitzador?"

En una entrevista a la Xarxa dijous, el portaveu de secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, ja va advertir que si el referèndum no es pogués fer per problemes imputables al Govern farien "rebentar" la legislatura.

ERC no demana ni la rectificació ni la dimissió

La posició d'ERC ha sigut molt més moderada que la de la CUP. En roda de premsa, el portaveu del partit, Sergi Sabrià, ha evitat demanar a Baiget que rectifiqui o que dimiteixi, malgrat les insistents preguntes dels periodistes. Sabrià ha subratllat, però, que és "molt important tenir un Govern fort i cohesionat" i que "les pors, lícites i humanes, no poden aturar el referèndum".

Pel que fa als dubtes de Baiget, ERC li recorda que l'1-O té diferències "cabdals" amb el 9-N. "El caràcter vinculant i també l'organització". "Nosaltres estem convençuts que tenim un Govern compromès amb el que està fent", ha afegit Sabrià.

Fonts d'ERC han explicat a l'ARA que la decisió sobre Baiget pertoca al president, Carles Puigdemont, i al PDECat i que no els volen pressionar. De fet, el vicepresident de l'executiu, Oriol Junqueras, també ha tirat pilotes fora durant l'entrevista que li ha fet aquest dilluns RAC1. Els republicans són conscients de les divergències dins del Govern des de fa mesos però, en públic, sempre han volgut subratllar la gran unitat del Govern. Ho feia Junqueras la setmana passada quan atribuïa a "intoxicacions" les informacions publicades sobre les tensions a l'executiu.

La unitat és "indestructible" a l'entorn de Puigdemont, deia Junqueras. El Govern, però, haurà de gestionar el cas Baiget amb cura perquè les tesis d'altres consellers de l'executiu estan alineades amb l'opinió que aquest dilluns ha expressat el conseller d'Empresa en l'entrevista al diari 'El Punt Avui'.

Podem creu que no hi ha unitat al Govern

El secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, creu que les declaracions de Baiget demostren que no hi ha unitat a l'executiu sobre el que és "l'objectiu gairebé únic" del Govern. De fet, ho considera "preocupant" perquè es refereix a allò que el Govern "porta prometent un munt de mesos".

De totes maneres, el secretari general de Podem s'ha preguntat fins a quin punt aquesta opinió representa la del Govern. En aquest context, ha ironitzat sobre la preocupació de Baiget per una possible afectació al seu patrimoni: "Nosaltres com a diputats de Podem no tenim aquesta preocupació per raons òbvies".

PSC i PP creuen que és el que pensa tot el Govern

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no s'ha estranyat de les declaracions de Baiget. "No és l'únic conseller que sento expressar-se en aquests termes. És el primer que ho fa en públic, però no en privat", ha assegurat. Malgrat que no ha volgut entrar a valorar a fons la qüestió per no portar més "problemes" a Baiget, el líder socialista ha insistit: "De gent del Govern que diu que no es pot organitzar el que no es pot organitzar, n'hi ha molta".

Iceta, que aquest dilluns ha presentat una web sobre l'1-O que contraprograma la que estrenarà el Govern d'aquí 24 hores, encara ha volgut fer una última valoració sobre la polèmica amb el conseller: "No és un problema d'opinions, el que no es pot fer no es pot fer. N'hi ha que ho diuen i d'altres que no [...] però si un no pot garantir condicions democràtiques exigibles per convocar un referèndum, no el pot fer".

En la mateixa línia s'ha expressat el líder del PP, Xavier García Albiol, que considera que Baiget "ha tingut la mala sort que se li ha escapat" el que pensa tot el Govern sobre el referèndum. De fet, el líder popular ha tornat a afirmar que la consulta de l'1 d'octubre no es farà. Per a Albiol, el que ha dit el conseller d'Empresa és el que "pensen però no diuen Junqueras, Puigdemont i tots els altres dirigents". En aquest sentit, Albiol ha recordat que la CUP, a qui ha qualificat de "socis desestructurats socials del Govern", ja ha demanat la dimissió de Baiget.

stats