Política 25/04/2017

La CUP i Catalunya Sí Que es Pot demanen la dimissió del director de l'Agència Catalana de Residus

Medi Ambient i Sostenibilitat defensa la seva gestió argumentant que els percentatges de reciclatge no incompleixen els objectius europeus i que s'està treballant amb contundència

M. Esteve
2 min
La diputada de la CUP, Mireia Boya, acompanyada dels representants de les entitats que han signat el manifest

BarcelonaLa CUP, Catalunya Sí Que es Pot i més de trenta entitats han signat un manifest per demanar un canvi en el model de gestió de residus. Per plasmar el seu malestar amb la política que porta a terme l'Agència Catalana de Residus, totes dues formacions demanaran la dimissió del seu director, Josep Maria Tost, per la seva mala gestió, han dit, al capdavant de l'organisme. "Demanem un canvi radical en la gestió de residus", ha defensat la diputada cupaire Mireia Boya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el ple d'aquesta setmana, Catalunya Sí Que es Pot i la CUP presentaran una moció que on també demanen que es creï una llei catalana que estableixi un model de gestió de residus. Ho veuen com un pas essencial per millorar les xifres de reciclatge que té Catalunya actualment, tal com ha explicat la diputada de Catalunya Sí Que es Pot Hortènsia Grau. En aquest sentit, segons ha explicat, al territori català hi ha un 30% de reciclatge net de mitjana, quan el nivell que exigeix la Unió Europea és del 50%, han assegurat.

Les entitats IPCENA i CEPA també han denunciat que el 85% dels residus van a parar a les incineradores i els abocadors, un fet que creuen que només beneficia les grans empreses. Així, han demanat al conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que apliqui "l'economia circular" que defensa.

La UE vol assolir el 50% de reciclatge el 2020

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha considerat que "aquesta petició és absolutament desafortunada i fora de lloc". Des de la Generalitat han subratllat que s'està fent una feina molt important i amb molta contundència des del punt de vista de la recuperació i del reciclatge dels residus i que "més que demanar dimissions el que s'ha de fer és feina".

Subirà també ha assenyalat que, l'objectiu de la Unió Europea d'assolir el 50% de reciclatge, encara no és vigent i no serà fins al 2020 que s'haurà d'arribar a aquesta xifra. També ha dit que a territoris de Catalunya, com a Osona, ja s'ha assolit el 60%.

"Hi ha determinats grups polítics, com per exemple Catalunya Sí que es pot, que en aquests moments estan advocant per l'eliminació de la incineració quan en els llocs on governen s'estan fent inversions molt importants per millorar les incineradores existents" ha dit la secretària. Subirà també ha lamentat l'existència d'aquest doble discurs "que no es correspon amb les polítiques de govern que es fan".

stats