Política 09/06/2016

La CUP crida a "refer ponts" entre independentistes al Parlament i Puigdemont li retreu haver-los "dinamitat"

Els anticapitalistes defensen la via unilateral i el president manté que no cal menysprear la via del referèndum acordat amb l'Estat després del 26-J tot i no confiar en el seu èxit

Oriol March / Gerard Pruna
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la sessió de control al Parlament

BarcelonaEl dia després d'anunciar el trencament del pacte entre Junts pel Sí i la CUP i la seva intenció de sotmetre's a una qüestió de confiança al setembre, Carles Puigdemont ha assistit a la sessió de control al Parlament amb un to més tranquil que l'exhibit ahir. També els seus exsocis s'han mostrat més conciliadors i, segons ha explicat la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, ara toca "refer ponts" entre grups independentistes a la cambra. "Jo li vull recordar que els millors ponts són aquells que no es dinamiten", li ha retret suaument Puigdemont, que ha fet una crida a no menystenir la via del referèndum acordat amb l'Estat en funció dels resultats del 26-J. Això sí: ja ha deixat clar que no hi confia gaire.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Boya, de fet, ha defensat la via "unilateral", i ha dit que Junts pel Sí i la CUP han de seguir treballant conjuntament en les ponències de les tres lleis de desconnexió que ja estan en marxa al Parlament. En tot cas, Puigdemont ha defensat que aquesta legislatura catalana no està sotmesa al que digui l'Estat, i ha desvinculat el full de ruta del resultat electoral. "Aquest camí està emancipat", ha defensat el president. Boya també ha obert la porta a un referèndum unilateral d'independència.

El cap de files del PP, Xavier García Albiol, ha donat per acabat el que ha anomenat "aventura" sobiranista. "És com una telenovel·la", ha apuntat Albiol, que ha retret a Puigdemont no sotmetre's ja a la qüestió de confiança. "Si ho fes immediatament, és possible que hi hagués eleccions l'Onze de Setembre, i segur que a vostè li semblaria malament", ha respost el dirigent de Convergència.

Albiol no ha estat l'únic que ha donat per acabat el procés sobiranista. També la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha afirmat que el que es va viure ahir al Parlament certifica "el fracàs de l'aposta rupturista". La dirigent del partit taronja ha exigit al president de la Generalitat que accepti "que es va equivocar" i que no té "majoria social, cobertura legal ni majoria parlamentària". "Torni al sentit comú", li ha etzibat Arrimadas, que ha criticat que s'ajorni fins al setembre la qüestió de confiança "per guanyar temps per rentar la cara a CDC".

Des de les files del PSC, Miquel Iceta ha preguntat al president de la Generalitat si aprofitarà aquests quatre mesos per replantejar el seu full de ruta i obrir diàleg amb la resta de grups. Segons el dirigent socialista, en aquests propers mesos s'obre un període d'inestabilitat que el Govern hauria d'aprofitar per refer ponts amb altres grups més enllà de la CUP, ja que si no ho fa "estarà prescindint dels que representen més de la meitat del país".

Com ja va fer ahir, també el líder de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Lluís Rabell, ha instat l'executiu català a redefinir el full de ruta i tornar a la pantalla del referèndum perquè és la que genera més suports. Una invitació que Puigdemont ha descartat, al·legant que seran els grups amb els seus vots a la qüestió de confiança els que facin caure o continuar el full de ruta. Ha avisat, però, que si el fan caure "hauran d'explicar per què ha caigut el full de ruta de dos milions de persones". A més, ha convidat Rabell a sumar-se al camí dissenyat pel Govern si constata que no hi ha majories a l'Estat pel referèndum.

En tots els casos, Puigdemont ha afirmat que no té intenció d'alterar l'objectiu pel qual va ser escollit de dur Catalunya a les portes de la independència. El president ha negat també que sotmetre's a una qüestió de confiança respongui a un "moviment tàctic" per guanyar temps, ja que està posant en mans dels grups el seu futur. Tanmateix, ha defensat que el debat no es faci fins al setembre per asserenar el debat, i ha avisat que hi arribarà sense cap acord previ amb cap grup.

stats