CAP A LES PLEBISCITÀRIES
Política 05/08/2015

La CUP insisteix a guanyar “en vots” el 27-S

CDC i ERC fixen la majoria absoluta de diputats com l’objectiu de la victòria independentista

Núria Orriols
2 min
El candidat de la CUP, Antonio Baños, va deixar clar que no donarien suport explícit a la investidura d’Artur Mas, però va assegurar que tampoc farien el “joc a l’Estat”.

BarcelonaGuanyar la independència també fora de les institucions: aquesta és la fita de la CUP a les eleccions del 27-S i el requisit que es posa per considerar legítim el procés d’independència. Mentre ahir el president de la Generalitat compareixia a Palau i fixava la majoria absoluta dels escons al Parlament com el llindar de la victòria de l’independentisme a les urnes, els cupaires es refermaven a guanyar també la “majoria social i popular al carrer”, assolint la majoria dels vots. “Les eleccions es guanyen formalment en diputats, però no ens serveix. Necessitem una majoria popular perquè el procés tingui un mandat democràtic clar”, va dir el cap de cartell de la CUP el 27-S, Antonio Baños, en declaracions a les portes del Parlament. Baños s’afegia així al reclam que el cap de setmana passat feia el fins ara diputat de la CUP David Fernàndez, que, fins i tot, engreixava el repte apostant per reforçar la legitimitat del resultat amb el 55% dels vots sobiranistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera la CUP articula el seu sí crític -tal com van fer, en el seu moment, amb la declaració de sobirania al Parlament- en el pla de CDC i ERC, que pretén tirar endavant el procés encara que es guanyi només en escons. Així ho va confirmar el portaveu republicà, Sergi Sabrià, també des del Parc de la Ciutadella. “Les eleccions es guanyen en escons. Jugarem amb les regles del joc que toquin”, va dir, alhora que recordava que l’escenari de les plebiscitàries aflora en el moment en què no es pot fer el referèndum d’autodeterminació.

Les formacions que no consideren el 27-S un plebiscit van afanyar-se a assenyalar la discrepància en el si de l’independentisme. El primer, el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell. Enmig de la “confusió general”, va dir, només hi ha una “certesa”: “L’únic que queda clar és que Junts pel Sí farà Artur Mas president”. També va assegurar que la candidatura liderada per Raül Romeva reproduirà el “programa neoliberal” que l’executiu de Mas ha aplicat en els últims anys. Per la seva banda, el diputat socialista Ferran Pedret va negar que les eleccions serveixin per fer una declaració d’independència.

Qui també hi va dir la seva va ser l’exsoci de federació de CDC. El líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va enviar un dard al president de la Generalitat. “Si fos per Mas, no hi hauria eleccions el 27-S”, va etzibar Duran en un text al seu blog. El candidat democristià, Ramon Espadaler, va completar les crítiques reiterant la seva aposta per fer una consulta acordada amb l’Estat. Espadaler va mostrar-se “preocupat” per la “incertesa” després del 27-S, tot i que el seu flanc de crítiques va ser la CUP. “Si el procés depèn d’ells, el problema encara és més gros”, va sentenciar.

stats