Política 26/10/2016

La CUP promou una onada de mocions de suport a Joan Coma als plens municipals

El text demana enviar una carta de protesta al TSJC i al Suprem per demanar que s'arxivi la causa contra el regidor de Vic investigat per sedició i la resta de càrrecs polítics investigats

Laia Vicens
2 min
La CUP promou una onada de mocions als plens municipals de suport a Joan Coma

BarcelonaTraslladar l'escalf que Joan Coma va rebre dilluns a la plaça del Pes de Vic arreu del territori. Aquest és l'objectiu de la CUP, que està promovent entre els seus equips municipals una moció de suport al regidor de Vic investigat per un presumpte delicte d'incitació a la sedició, perquè es debati i s'aprovi en el màxim nombre de municipis possible. El text, al qual ha tingut accés l'ARA, fa explícit el suport al regidor cupaire i denuncia la judicialització de qualsevol iniciativa a favor de la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, la moció critica "l'escassa qualitat democràtica d'un Estat que fa un ús partidista de les institucions judicials i emet judicis polítics contra representants electes" i, en cas de ser aprovada, demana enviar una carta de protesta al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i al Tribunal Suprem perquè s'arxivi la causa oberta contra Coma i "la resta d'imputats", en referència implícita a la resta d'investigats per temes polítics.

El text referma, a la vegada, el compromís del ple "amb el dret democràtic del poble de Catalunya a decidir lliurement el seu futur" i també proposa enviar una còpia d'aquesta moció al president de la Generalitat, el president del govern espanyol, els afectats, la mesa del Parlament, les entitats del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, l'ANC, Òmnium i l'AMI.

La moció assegura que les declaracions de Coma estan emmarcades "no només en la llibertat d'expressió sinó en la legítima defensa de l'autodeterminació dels pobles". Durant un ple municipal el regidor va dir: "Desobediència, fa temps que en reclamem. Nosaltres hem dit que per fer la truita primer s’han de trencar els ous". El partit de l'exlíder de PxC, Josep Anglada, va portar-les als tribunals en considerar que podien ser constitutives d'un delicte de sedició.

"El delicte de sedició que pretén imputar-li la Fiscalia ja és per si mateix una catalogació jurídica d'excepcionalitat democràtica", assegura la moció de suport. Un delicte que "en cap cas" es pot aplicar a un regidor "quan defensa el seu ideari". De fet, s'especifica que en altres països aquest delicte només s'aplica "quan hi ha un alçament en armes". Per això, la moció assegura que és un episodi "extremadament greu en termes polítics i democràtics". "És un procés penal amb una clara connotació de censura que pretén criminalitzar la protesta i la legítima manifestació política", afirma el text, que també avisa de la voluntat d'"instal·lar la cultura de la por" en els catalans a través de la "intimidació i repressió" dels seus càrrecs electes.

La moció podria presentar-se en gairebé 150 ajuntaments, allà on la CUP té representació. Segons fonts de la CUP consultades per l'ARA, alguns regidors podrien repetir les paraules que va pronunciar Joan Coma i que l'han portat als jutjats. Aquest dimarts el regidor de la UM9 de Sant Pere de Ribes Tomàs Carandell ja va pronunciar-les durant el ple municipal.

stats