Política 29/01/2016

La CUP exhibeix el seu múscul municipalista: "És el nostre camp de batalla i on ens sentim més còmodes"

Els alcaldes i regidors de la formació de l'esquerra independentista avisen que "desobeiran totes les amenaces que vinguin del Tribunal Constitucional"

Laia Vicens
2 min
L'alcalde de Capellades, Aleix Auber, acompanyat a l'escenari pels regidors i batlles que han intervingut a l'acte de la CUP. / MAR MARTÍ (ACN)

Capellades (Anoia)Destacar els resultats de les eleccions municipals del 24 de maig i reivindicar "la feina de formigueta" dels 385 regidors i de la trentena d'equips de govern que té la CUP arreu del territori. Amb aquests objectius, la formació de l'esquerra independentista i anticapitalista s'ha conjurat aquest divendres a la tarda en un acte a Capellades que ha servit per evidenciar que "la lluita municipalista és una prioritat política" per a la CUP, encara que sovint la tasca dels alcaldes i regidors quedi "invisibilitzada pel que passa al parc de la Ciutadella".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha explicat l'exdiputada de la CUP i ara membre de l'àrea d'acció institucional de la formació, Isabel Vallet, que ha admès que tot i que els últims tres mesos ha semblat que el municipalisme "era el germà petit" del front institucional de la CUP –centrada en el debat (intern) sobre la investidura–, en realitat és la militància de base qui "canvia les coses". Per això, l'eslògan de la trobada a Capellades és "Des del municipalisme capgirant la història". Un acte que dóna el tret de sortida a una campanya per subratllar que el municipalisme és una de les seves prioritats. Per fer-ho, faran servir el lema "Sembrem llavors, fem arrels, compartim fruits" i la imatge d'una flor que recull els colors principals de les lluites de l'esquerra independentista (el lila feminista, el blau de la lluita per l'aigua, el groc independentista, el vermell del socialisme i el verd de l'ecologisme).

El logotip de la CUP per la seva campanya municipalista

Vallet ha reivindicat que els municipis on governa la CUP (i on, almenys, l'esquerra independentista està organitzada) han de ser "la punta de llança" tant pel front independentista com pel social. En aquesta línia, la CUP ha assegurat durant l'acte que els municipis liderats per un govern de la CUP "desobeiran totes les amenaces que vinguin del Tribunal Constitucional" i que ja des dels governs locals es poden municipalitzar serveis bàsics (com l'aigua), aturar els desnonaments i garantir un millor control de les institucions.

L'amfitrió de la trobada, que ha reunit unes 150 persones, ha estat l'alcalde capelladí, Aleix Auber, que, com Vallet, ha dit que els governs cupaires "estan preparats per desobeir quan faci falta". Auber ha explicat que l'objectiu de la trobada és "fer aflorar les lluites que alguns deien que eren utòpiques però que s'estan tirant endavant" en molts municipis. "No som res sense l'essència del municipalisme, sense la població organitzada poble a poble i barri a barri", ha recordat. En aquest sentit, l'alcalde de Viladamat, Robert Sabater, ha reivindicat el municipalisme com el "camp de batalla" de la CUP i allà on els membres de la formació "se senten més còmodes".

A més, han intervingut els alcaldes de Soriguera, Xavi Pedemonte; Monistrol de Calders, Ramon Vancells; Navàs, Jaume Casals; l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós i el d'Els Guiamets, Miquel Perelló. Per visualitzar la implementació de la CUP a l'àrea metropolitana i ser un puntal per tancar alternatives de govern, també han pres paraula els regidors i regidores de Ripollet, Pilar Castillejo; Salt, Eva Rigau; Cardedeu, Hug Lucchetti; Barberà del Vallès, Mireia Sánchez i Sabadell, Glòria Rubio.

stats