Política 16/05/2016

La CUP veuria "bé" que el Govern incrementés l'IRPF a les rendes de més de 90.000 euros

La diputada Eulàlia Reguant defensa crear un "sistema fiscal més progressiu" com un dels "elements bàsics" de la negociació pressupostària

Agències / Ara
3 min
Els diputats de la CUP Eulàlia Reguant i Albert Botran durant la roda de premsa / ACN

BarcelonaLa diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha assegurat aquest dilluns que la seva formació veuria "bé" que el Govern incrementés l'IRPF a les rendes superiors a 90.000 euros, una proposta estudiada per la conselleria d'Economia. En declaracions a RAC1, Reguant s'ha referit així al debat obert sobre si l'executiu de Junts pel Sí ha de modificar el tram autonòmic de l'IRPF. La diputada ha assegurat que "generar un sistema fiscal més redistributiu és una línia vermella o un dels elements bàsics" de la negociació pressupostària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada de la CUP ha valorat la informació que aquest dimarts publica 'El Periódico', que sosté que l'opció de modificació de l'IRPF que més suport suscita a ERC passaria, d'entrada, per crear un primer tram de l'IRPF fins a rendes de 12.450 euros i aplicar-li una rebaixa del tram autonòmic de 0,34 punts, és a dir, per passar de l'actual 12 a l'11,66%.

En segon terme, segons el rotatiu, es crearia un tram nou, entre els 90.000 i els 120.000 euros, amb un tipus del 24,5%, fet que suposaria un increment de tres punts percentuals respecte a l'actual situació, i s'elevaria també la càrrega fiscal per als que guanyen més de 120.000 euros –del 23,5 al 25,5%–. Fonts del departament d'Economia consultades per l'agència EFE han assegurat que aquesta és només una de les 36 variables de modificació de l'IRPF que s'està estudiant. El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ja va avisar que reduir l’IRPF a les rendes baixes al nivell de Madrid costaria 516 milions.

Reguant ha assegurat que no cal centrar tot el debat sobre els impostos en l'IRPF, sinó que el que és necessari crear un "sistema fiscal més progressiu". A la pregunta de si estava d'acord a fixar el llindar per incrementar l'IRPF en els 90.000, Reguant ha assegurat que li semblava "bé". "No cal que ens n'anem molt més a sota", ha reblat.

La CUP ja va defensar la setmana passada increments d'impostos: proposa recuperar l’impost de successions –tornant als nivells d’abans de la rebaixa del govern tripartit–, reformular el de patrimoni per convertir-lo en un impost sobre grans fortunes i incloure "canvis significatius" en el tram "alt i baix" de l’IRPF. Aquest dimarts Reguant ha tornat a reivindicar que s'incorporin als pressupostos els impostos vetats pel Tribunal Constitucional.

Al seu torn, el portaveu de Demòcrates i diputat de Junts pel Sí al Parlament, Antoni Castellà, ha defensat que s'ha d'estudiar per als pressupostos del 2016 un increment de l'IRPF a les rendes altes sempre que es plantegi com una mesura "conjuntural" i reversible més endavant.

La proposta del PP

El PP de Catalunya ha registrat una proposició de llei per debatre pròximament al Parlament una reducció del tram autonòmic de l'IRPF a totes les rendes. Els populars confien en el vot convergent: "Esperem que CDC es mantingui fidel al que sempre ha defensat i ens doni suport".

Així ho ha explicat a l'agència Europa Press el portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, que ha concretat que l'objectiu del seu grup és "que no es toqui més la butxaca" dels catalans i que es redueixi l'IRPF en un moment en què les dades econòmiques comencen a ser positives.

La crítica de Ciutadans

Mentre el PP busca evidenciar les diferències a Junts pel Sí apel·lant al suport de CDC, Ciutadans ha proposat "ampliar les bases de l'IRPF i lluitar contra el frau fiscal". Així ho ha explicat el portaveu parlamentari de la formació taronja, Carlos Carrizosa, que ha considerat "lamentable" que la "manca de criteri i de projecte uniforme sobre política fiscal" del Govern "acabi imposant més tributs als catalans".

stats