Política 01/11/2014

Camacho amenaça Mas amb "greus conseqüències" legals si no suspèn el 9-N

Evita concretar a què es refereix perquè diu que "no es poden avançar escenaris"

Efe / Ara
3 min

BarcelonaLa presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha advertit el president català, Artur Mas, que s'enfronta a "greus conseqüències" polítiques i legals, tant per a ell com per al seu partit, si no suspèn el procés participatiu del 9-N i la Generalitat segueix endavant amb els preparatius. Després que Mas assegurés que no preveu aturar els preparatius del nou 9-N i que ha donat instruccions per estudiar accions jurídiques contra el govern espanyol per "abús de poder", Sánchez-Camacho li ha recordat que "l'estat de dret és per complir-lo, i qualsevol persona que no compleix la llei té conseqüències".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Com a catalana, espero que Mas compleixi per segona vegada i acati les lleis que l'han fet president i ens han donat la democràcia a tots els catalans. Si no ho fa, tindrà greus conseqüències per a ell, el seu partit i també per a la societat catalana, a la qual no pot posar en perill", ha assenyalat la dirigent popular en una entrevista a l'agència Efe. Segons ella, no aturar el nou 9-N tindria "conseqüències evidents" per a Mas, que "no només seran polítiques, sinó també legals".

Preguntada llavors sobre quines conseqüències legals podrien donar-se, Sánchez-Camacho ha evitat concretar, ja que "no es poden avançar escenaris", però ha recordat que fins ara el govern espanyol "ha actuat amb contundència i fermesa, d'una manera tranquil·la i serena, i ho seguirà fent". "La llei es complirà en tota la seva magnitud, sigui la que sigui. La democràcia es complirà a tot Catalunya i Espanya, i el seu gran valedor és el president Mariano Rajoy", ha insistit Sánchez-Camacho, que ha lamentat, però, que "la trajectòria de Mas demostra que intentarà fer qualsevol cosa, fins i tot vorejant la legalitat".

Avís als funcionaris

La presidenta del PP a Catalunya també adverteix els funcionaris que s'impliquin en el 9-N que Mas "els està posant en risc" perquè "podrien ser responsables legalment i penalment", ha dit la dirigent popular, que ha confiat que els funcionaris "compliran la llei i estaran al costat de la democràcia, i no d'un president que intenta incomplir les resolucions".

Una actitud que atribueix al fet que Mas "ha excitat els ànims de milers de persones i ara es juga el seu crèdit personal si no es produeix el referèndum, perquè els catalans veuran que els va enganyar". "Hi haurà un abans i un després en el seu futur polític i de CiU després del 9-N".

"Ja hauria d'haver dimitit"

Fins i tot ha anat més enllà i ha suggerit que Mas s'hauria de plantejar dimitir: "Ja hauria d'haver dimitit després de perdre 12 escons. Hauria d'haver dimitit després de la primera impugnació. I hauria de fer-ho ara, després de la segona. Però li importa més el càrrec i el poder que no la dignitat, la coherència i el servei públic".

Malgrat les amenaces, Camacho assegura que el PP ja pensa en el dia després, i el seu "full de ruta" a partir del 10 de novembre es basarà en la "reconciliació i la recuperació de la convivència", després d'un procés que ha provocat, insisteix, una gran "divisió i fractura" a la societat catalana. Així, ha opinat que s'ha d'establir un "diàleg sòlid, estable i lleial" entre govern espanyol i Generalitat, per "millorar els problemes amb la resta d'Espanya i millorar el model de finançament".

Els dos grans eixos d'aquest diàleg han de ser, d'una banda, una reforma "profunda" del model de finançament "per a tot Espanya", perquè "és necessari un reequilibri millor de les finances i la nostra solidaritat amb la resta d'Espanya"; i, de l'altra, "tornar a recuperar la fortalesa i idea d'una Espanya del segle XXI a Catalunya després de les mentides i els greuges de CiU i ERC, les mentides de l''Espanya ens roba', que Espanya és hostil".

Negociació sense cessions

Ha volgut deixar clar, però, que aquesta "negociació sòlida, estable i lleial no suposarà cap cessió davant el xantatge separatista de Mas, sinó que estarà en el marc de la llei: el govern no farà cap cessió davant el desafiament de Mas, del qual ell assumirà totes les conseqüències". "Ell és qui s'ha ficat en l'embolic i és ell qui ha d'assumir les conseqüències del seu fracàs", ha subratllat.

A més, la líder dels populars catalans ha emplaçat Mas a fer que "es posi a governar" i presenti, "de manera immediata", uns pressupostos "realistes: si segueixen estant dirigits a un procés separatista i no es redueixen les partides identitàries, i no van abocats a una reducció del dèficit i a la inversió social, el PPC ho tindrà difícil per donar el seu suport als pressupostos".

stats