NOU FINANÇAMENT
Política 31/07/2012

Camacho decidirà al setembre si retira el suport a Mas per la demanda del concert

Alícia Sánchez-Camacho té l'aval de Mariano Rajoy per retirar el suport al Govern per la seva "rauxa independentista". Al setembre decidirà si ho fa, però l'esquerra demana a Artur Mas que trenqui ell.

Roger Tugas
2 min
EL MOMENT MÉS DISTANT DE LA LEGISLATURA
 El ple del pacte fiscal va allunyar més que mai Alícia Sánchez-Camacho i Artur Mas. La dirigent popular va denunciar una proposta feta "contra Espanya" i que buscava el "xoc de trens" i pocs dies més tard avisava que el fet de mantenir la reivindicació del concert econòmic podia dificultar l'obtenció de crèdit del fons de liquiditat autonòmica.

BARCELONA.El debat de política general del 25 de setembre és la data límit que s'ha fixat el PP de Catalunya per confirmar la fi de l'aliança amb el Govern o per encarar la tercera negociació de pressuposts amb Artur Mas. La líder de la formació, Alícia Sánchez-Camacho, va traslladar ahir a Mariano Rajoy la necessitat de replantejar la relació amb l'executiu català i en va rebre el permís per gestionar l'entesa com li convingui. La dirigent popular acusa CiU de "deslleialtat" per no haver votat els ajustos del govern estatal tot i que el PP havia donat suport a totes les retallades al Parlament. La demanda del concert ha estat la gota que ha fet vessar el got.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els catalans mereixem un millor finançament però sense trencar les regles del joc democràtic", va criticar la presidenta del PP a Catalunya, que va insistir que la base de la negociació entre Mas i Rajoy ha de ser el seu model, que dibuixa un sistema emmarcat dins el règim comú. El portaveu adjunt de la formació, Santi Rodríguez, va ser l'encarregat de fixar els terminis de la reflexió popular: entre l'agost i el setembre decidiran quina relació volen amb una CiU que ha escollit la "rauxa independentista" en lloc del "seny". "Prenem nota de tots aquests moviments i debatrem sobre quin és el futur dels nostres suports", va amenaçar Rodríguez, que va descartar parlar ja dels comptes del 2013, atès que el debat de política general serà la primera estació en l'evolució de la postura del PP respecte a Mas.

El ple del pacte fiscal va allunyar més que mai el president de Camacho i, segons els plans de CiU, havia de marcar un abans i un després en la legislatura. L'entesa amb ERC, escenificada just després amb una reunió entre Mas i el president dels republicans, Oriol Junqueras, és una alternativa, tot i que, si no fos possible, la falta de suport per als pressupostos del 2013 i un hipotètic cop de porta de Rajoy al pacte fiscal forçarien el Govern a convocar eleccions anticipades a la primavera.

El PSC, fora del grup de treball

Tanmateix, la resta de l'oposició no entén que sigui el PP qui abandoni CiU i no al revés, després que els populars s'oposessin tan clarament al concert. Així, el portaveu del PSC, Jaume Collboni, va cridar Mas a "trencar d'una vegada per sempre" la seva "dependència política" del PP. Igualment, va reclamar ser present al grup de treball de negociació del pacte fiscal amb Madrid, tot i no haver votat tot el document, tal com demanen Unió i UGT. Fonts de Govern, però, afirmen que és una opció que l'executiu ni es planteja.

Per la seva banda, el líder d'ICV, Joan Herrera, recela que CiU i PP trenquin el "pacte de ferro" amb què s'han "tapat la vergonya" de les retallades, mentre que ERC posa preu a la possible entesa amb Mas. Marta Rovira, la seva secretària general, li va exigir que trenqués també amb el PP a la Diputació de Barcelona i a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i que comencés a treballar per "posar les bases de l'agència tributària catalana".

stats