Política 04/08/2014

Camats vol una gran mobilització ciutadana el 9-N si l'Estat veta la consulta

ICV se sumarà a la V de l'11 de Setembre perquè la veuen més centrada en el dret a decidir que en la independència

Acn
3 min
La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats / ACN

BarcelonaSi l'Estat acaba vetant la consulta, la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats no s'imagina un 9 de novembre sense una gran mobilització ciutadana. En una entrevista a l'ACN, Camats reclama al Govern que enllesteixi tots els preparatius tècnics per estar a punt el 9-N per treure les urnes al carrer, però és conscient de la possibilitat que els catalans no puguin exercir aquell dia el seu dret a decidir. "Davant la possibilitat que això no pugui passar, no ens imaginem un 9-N sense sortir al carrer per dir que volem votar", afirma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els ecosocialistes seguiran treballant, però, perquè la consulta sigui una realitat. Enguany, a més, se sumaran a la V que prepara l'ANC per a l'11 de Setembre. "Hem de garantir que puguem votar", insisteix la líder ecosocialista. El primer pas és l'aprovació definitiva de la llei de consultes, actualment al Consell de Garanties Estatutàries per revisar la seva adequació a l'Estatut i a la Constitució. Després vindrà el decret de convocatòria de la consulta i, probablement, el recurs del govern espanyol al Tribunal Constitucional. El següent pas és incert. Alguns creuen que la consulta no s'hauria de celebrar si es troba suspesa pel TC i altres opinen exactament el contrari.

Camats no sap quina serà l'actitud del Govern, però creu que, com a mínim, l'executiu hauria de ser proactiu a l'hora de garantir tècnicament que la consulta es pugui dur a terme. "Hauria de posar en marxa tots els mecanismes perquè la consulta estigui ben feta: el registre de participació i la disposició de tots els locals i punts de votació perquè tothom dins i fora de Catalunya pugui votar". També la campanya electoral –que començarà el dia després del decret de convocatòria– hauria de permetre que totes les posicions ('sí-sí', 'sí-no' i no) poguessin defensar-se en igualtat de condicions. "Això és el que dóna legitimitat a la consulta", opina la coordinadora nacional d'ICV, que destaca la importància de "fer-ho bé" perquè sigui reconeguda per la comunitat internacional.

Encara que tot estigui preparat, és possible que la consulta no se celebri el 9 de novembre. Una situació que Camats creu que esperonarà la ciutadania per tornar-se a mobilitzar massivament aquell mateix dia. "No ens imaginem un 9-N sense expressar que volem votar. Sense sortir al carrer per dir que volem votar i saltar-nos l''statu quo'", remarca.

Abans del 9-N hi ha una altra data assenyalada al calendari perquè els ciutadans reclamin massivament que volen votar, l'11 de Setembre. A diferència de l'any passat, quan ICV es va sumar parcialment a la Via Catalana –ni Joan Herrera ni Dolors Camats hi van assistir, però sí que ho van fer altres representants del partit– enguany els ecosocialistes sí que participaran a la V que prepara l'ANC. "L'any passat l'ANC va fer un discurs exclusivament per la independència", opina Camats. En canvi, pel 2014, la mobilització se centrarà, en opinió de la líder ecosocialista, a reclamar que els catalans votin el 9 de novembre.

La direcció d'ICV coincidirà amb sindicats, associacions de veïns i associacions laiques en un dels punts del recorregut de la V que unirà les dues principals artèries viàries de Barcelona, la Gran Via i la Diagonal.

'No' a un govern de concentració

Una de les opcions que s'han suggerit des de CiU i també des d'ERC per superar el 'veto' de l'Estat a la consulta és la configuració d'un govern de concentració entre tots els partits que donen suport a la consulta. Una idea que, a la pràctica, no té cap possibilitat de reeixir. "ICV no participarà en un govern de concentració", subratlla Camats.

Els ecosocialistes recorden que, des de fora del Govern, han estat capaços de sumar-se al consens pel que fa al dret a decidir –i sumar complicitats a Espanya i a Europa–, però en cap cas contemplen la possibilitat de sumar-se a un executiu amb CiU. "Estem compromesos amb el dret a decidir, però també amb els drets de la gent. Per tant, no entrarem en un govern amb CiU", a qui consideren "autora intel·lectual" de les retallades.

stats