POLÍTICA
Política 08/03/2012

Camps haurà de tornar als jutjats com a testimoni pel cas Urdangarin

Ho ha revelat el portaveu de Compromís a les Coprts Valencianes, Enric Morera, que ho va sol·licitar a la Fiscalia Antocorrupció de les Balears. Encara no hi ha data fixada per a la declaració

Ara
2 min

ValènciaL'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps serà cridat a declarar com a testimoni per la Fiscalia Anticorrupció de les Balears, que investiga l'activitat suposadament fraudulenta d'Iñaki Urdangarin i el seu soci Carles Torres a l'Instituto Nóos, segons ha anunciat el grup parlamentari de Compromís. El portaveu d'aquesta coalició a les Corts Valencianes, Enric Morera, ha fet aquest anunci durant una intervenció al ple d'avui, en què es debatia la possibilitat de crear una comissió d'investigació parlamentària sobre les relacions entre el govern de la Generalitat i l'Instituto Nóos, que ha sigut rebutjada, segons informa Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Morera, que ha afirmat que encara no hi ha data fixada per a la declaració, la Fiscalia ha acceptat la seva petició, formulada el passat 30 de gener, perquè s'investigués el paper de l'expresident en la signatura d'un conveni amb l'Instituto Nóos per celebrar uns Jocs Europeus a València. En l'esmentat escrit, Compromís va remetre al ministeri fiscal part de la intervenció de Camps davant del ple de les Corts Valencianes el setembre de 2005, en què va anunciar la seva intenció que València acollís el 2010 els primers Jocs Europeus.

Camps va anunciar llavors que en breu es presentaria formalment el projecte al Comitè Olímpic Espanyol, ja que ja s'havien realitzat "les indagacions, els contactes i les propostes necessàries", i el govern valencià va autoritzar el maig de 2006 crèdits per 5.780.000 euros per donar cobertura pressupostària a aquestes actuacions. La proposta de creació d'una comissió d'investigació a les Corts, que havia sigut formulada per separat pels grups de Compromís i Esquerra Unida, ha sigut rebutjada per la majoria absoluta del PP.

"Dubtes intencionats"

Tots dos grups han justificat la seva iniciativa en la necessitat que "es tornin els diners suposadament saquejats a les arques públiques" i es depurin responsabilitats polítiques. La diputada del PP Verónica Marcos ha acusat l'oposició de voler organitzar un "circ mediàtic" aprofitant el "ganxo mediàtic" de la investigació judicial. Així mateix, ha considerat que es podrà estar o no d'acord sobre la bondat de la cimera València Summit, organitzada per l'Instituto Nóos, per a la "imatge i promoció" del País Valencià, però "el que no poden fer és sembrar dubtes intencionadament".

A més, ha assegurat que un cop finalitzi la investigació, "el govern de Fabra serà el primer interessat a depurar responsabilitats polítiques, un cop aclarits els fets". Per contra, la diputada socialista Eva Martínez ha lamentat que sempre que es destapa "una nova trama de corrupció" aparegui implicat "algun membre del govern valencià". "Els valencians estem farts de ser protagonistes en casos de corrupció. Volem saber per què l'expresident Camps i Rita Barberá es van gastar en tres dies més de 4,5 milions d'euros sense concurs públic ni informar jurídicament o econòmicament sobre això".

Possible imputació

El portaveu de Compromís, Enric Morera, ha manifestat que l'expresident Camps va tenir responsabilitat en la contractació amb Nóos, i ha apuntat la possibilitat que sigui imputat en la peça que s'investiga a Palma un cop vagi a declarar, "com els passa a molts". Ignacio Blanco (EU) ha conclòs: "Als quatre imputats –valencians– en aquest procés, José Manuel Aguilar, Jorge Vela, Elisa Maldonado i Isabel Villalonga, poden seguir Francisco Camps i Rita Barberà".

stats