Política 24/10/2014

El govern espanyol recorre al TC la consulta de Canàries sobre les prospeccions

Invoca el mateix article que per a la consulta del 9-N impugnada

Mariona Ferrer I Fornells
1 min
Organitzacions ecologistes han lliurat aquest dimarts a la seu de Repsol a Madrid més de 200.000 signatures contra les prospeccions a les Canàries / EFE

MadridEl govern espanyol considera que també és inconstitucional que els canaris decideixin si volen prospeccions petrolíferes a les illes. El consell de ministres ha aprovat aquest divendres recórrer al Tribunal Constitucional (TC) la consulta proposada pel president canari, Paulino Rivero.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'executiu de Mariano Rajoy argumenta que, com en el cas català, el que vol fer Canàries no és una consulta, sinó un referèndum, i que la comunitat no té competències per formular la pregunta. "Està vostè d'acord amb les prospeccions de petroli autoritzades a la multinacional Repsol davant les costes de les nostres illes?", és la qüestió que va acordar el govern canari per sotmetre a referèndum.

El govern espanyol ha analitzat l'informe sol·licitat al Consell d'Estat i ha adoptat finalment dos acords per impugnar els dos decrets aprovats pel govern de Canàries. En les dues propostes d'impugnació s'ha invocat l'article 161.2 de la Constitució, "que permet que es produeixi la suspensió automàtica un cop admesa pel TC, així com també qualsevol preparació de la convocatòria", ha matisat la vicepresidenta de l'executiu central, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

stats