MOVIMENTS A L’EXECUTIU
Política 21/07/2017

Canvi a la cúpula d’Ensenyament a dos mesos del referèndum

Marxen la número 2 de l’àrea i el secretari de Polítiques Educatives

Gerard Pruna
3 min
L’exconsellera d’Ensenyament Meritxell Ruiz al costat de la ja ex secretària general del departament, Maria Jesús Mier, i el nou número dos del departament, Lluís Baulenas, el març del 2016.

BarcelonaEl sisme que va suposar la crisi de Govern i que va dur al relleu de quatre consellers en dues setmanes encara té rèpliques entre els càrrecs intermedis de la Generalitat. Si en un primer moment el focus dels moviments va ser el departament d’Interior -amb l’adeu del director general dels Mossos i el director del servei d’emergències 112-, en les últimes hores els canvis s’han precipitat a la conselleria d’Ensenyament, on en només dos dies han plegat tant la secretària general del departament, Maria Jesús Mier, com el secretari de Polítiques Educatives, Antoni Llobet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de l’executiu català treien ferro aquest divendres a aquestes baixes, que emmarcaven en l’habitual canvi de cadires que es produeix quan un nou conseller arriba a un departament. “Tothom té dret a configurar el seu propi equip”, remarcaven les mateixes fonts. De fet, segons el departament d’Ensenyament, l’adeu de Mier i de Llobet no respon “ni a una dimissió ni a un cessament”, sinó que es tracta d’una decisió presa de mutu acord entre la nova consellera, Clara Ponsatí, i els dos alts càrrecs. Tanmateix, les mateixes fonts admeten que la proximitat del referèndum de l’1 d’octubre ho condiciona tot.

Els canvis a Ensenyament, però, es resoldran immediatament. En el cas de la secretaria general del departament, el fins ara secretari general de centres públics, Lluís Baulenas, substituirà Mier. En el cas de Llobet, el nou secretari de Polítiques Educatives passarà a ser el fins ara president del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu de la Generalitat, Joan Mateo. Tots dos seran nomenats en la reunió del pròxim consell executiu.

Dues àrees sensibles

Tant Interior com Ensenyament són dues àrees especialment sensibles pel que fa als preparatius i al desenvolupament de l’1-O. En el 9-N, el paper del departament d’Ensenyament va ser molt actiu per garantir l’èxit de la jornada -molts dels punts de votació eren escoles i instituts-, i prova d’això és que l’aleshores consellera Irene Rigau ha acabat sent inhabilitada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i ara està sent investigada pel Tribunal de Comptes pel seu paper en el procés participatiu.

En el cas d’Interior -amb un paper molt més secundari el 2014-, aquest cop l’atenció està posada en quina serà l’actitud dels Mossos durant l’1-O i la possibilitat que rebin ordres contradictòries per part de l’Estat i la Generalitat. En les seves primeres intervencions, el nou conseller Joaquim Forn ha assegurat que en el referèndum de l’1-O la policia catalana actuarà tal com ha fet en les anteriors convocatòries electorals per permetre, “com qualsevol policia de qualsevol país del món”, que “la gent pugui votar” quan hi ha eleccions.

En aquesta línia és clau la figura del nou director general de la Policia, Pere Soler, que va substituir Albert Batlle després que aquest -que feia temps que estava a la corda fluixa- comuniqués a Forn la seva dimissió un cop produït l’adeu de Jordi Jané al capdavant de la conselleria. L’arribada de Soler, a més, ha estat marcada per la polèmica arran dels comentaris que havia publicat al seu perfil de Twitter i pels quals l’oposició l’ha titllat de “xenòfob”. A més de Batlle, l’adeu de Jané va originar també la dimissió del director del servei d’emergències 112, Frederic Adan, persona de la màxima confiança de l’exconseller i que ja feia mesos que esperava deixar el seu càrrec per motius personals.

Vuit canvis en el moment clau

L’entrada en el tram decisiu de la legislatura, doncs, haurà provocat un sotrac important dins l’executiu. La necessitat d’encarar amb garanties els dos mesos que falten fins a l’1-O ha dut el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a renovar el seu equip fins al punt de modificar un terç del seu gabinet. Neus Munté, Jordi Jané, Jordi Baiget i Meritxell Ruiz han deixat els seus llocs a quatre nous consellers: Jordi Turull, Joaquim Forn, Clara Ponsatí i Lluís Puig. També l’exsecretari de Govern, Joan Vidal de Ciurana, ha deixat el seu lloc a Víctor Cullell. Les modificacions van més enllà de la Sala Tàpies i ja arriben a la segona línia, el sottogoverno. Fonts governamentals, però, confiaven ahir que els moviments no anessin més enllà i que els canvis en l’executiu s’hagin acabat amb els últims relleus a Ensenyament i Interior.

stats