PLE DEL PARLAMENT
Política 20/01/2016

Puigdemont promet no allargar la legislatura més enllà d'un any i mig: "No seria just ni honest"

El president de la Generalitat assegura que no es faran "passos en fals" en el procés sobiranista. Encarrega al Govern "diàleg permanent" amb tots els partits més enllà del pacte amb la CUP

O. March / J. Serra Carné
4 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, explica l'estructura del Govern al Parlament

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comparegut aquest dimecres al matí davant del Parlament per explicar l'estructura i les prioritats del nou executiu català. Puigdemont ha volgut deixar clar que ha encarregat als seus consellers "diàleg permanent" amb tots els partits més enllà de l'acord d'estabilitat al qual van arribar Junts pel Sí i la CUP per desbloquejar la legislatura. "Tenim una entesa d'estabilitat amb l'esquerra alternativa, però no ens autolimitem", ha apuntat l'exalcalde de Girona, que ha apuntat que el nou Govern té l'encàrrec de portar el país "a les portes de l'estat independent en forma de república". I el termini, segons ha apuntat, és de divuit mesos. Puigdemont també ha anunciat, en el seu torn de rèplica, que es reunirà amb els caps de files dels diversos grups parlamentaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat ha apuntat que el Govern no allargarà la legislatura. "No incomplirem el mandat. Ens mourem en aquest any i mig de legislatura", ha explicat Puigdemont. Ha insistit que eixamplar els terminis "no seria just ni honest". "Això aquest Govern no ho farà", ha afirmat, referint-se a les incògnites sobre la durada del mandat que havia exposat Miquel Iceta (PSC). Puigdemont ha volgut puntualitzar també que el seu executiu "no posarà en perill l'autogovern", en resposta a Inés Arrimadas (Ciutadans). "Posen en perill l'autogovern aquells que laminen les nostres competències", ha afegit. "Tot es farà amb calma i cautela", ha volgut insistir Puigdemont, que ha volgut estendre la mà a Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) de cara als pressupostos de la Generalitat del 2016, que el president vol "expansius" sempre i quan també ho sigui la previsió d'ingressos.

El dirigent de Convergència ha detallat davant dels diputats l'estructura de l'executiu, que està dividit en tres grans àrees comandades per Oriol Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva. "Els canvis en el disseny del Govern són per servir millor el país", ha apuntat Puigdemont, que ha situat com a primera prioritat "la defensa de les competències actuals per mantenir els serveis als ciutadans, i la màxima resposta als efectes de la crisi".

"La segona carpeta, tal com ens va encarregar la ciutadania, és la planificació i el disseny de tots els treballs del procés que ens ha de situar a les portes del nou estat independent en forma de república. Que estigui al servei del progrés de les persones, de tots els orígens i les condicions, que acompanyi millor les persones que l'autonomia", ha assenyalat Puigdemont. Tots els consellers compareixeran durant les properes setmanes per explicar les prioritats de cada departament.

"[L'estructura governamental] Respon a la voluntat de construir un país més proper, just, equilibrat i lliure. Tenim un mandat democràtic nítid i indiscutible que ens permet dotar-nos d'un full de ruta. Això ho volem dur a terme amb totes les garanties, sense passes [sic] en fals ni improvisacions. L'objectiu final, el que dóna sentit al programa de Govern, són les persones i el seu benestar", ha afegit el president.

Bon to amb la CUP, xoc amb el PP

Puigdemont ha volgut agrair a la CUP el to del diputat Joan Garriga en la seva intervenció i ha constatat "l'alta responsabilitat" que té l'esquerra alternativa en aquesta investidura. "Tindran oportunitats per demostrar-ho", ha assenyalat el president de la Generalitat, que ha demanat el "màxim realisme" possible en les demandes que es facin al Parlament.

Més agre ha estat l'intercanvi amb el PP, a qui ha retret que trobi "ridícul" un full de ruta avalat per dos milions de persones. "Ja veurem si allò que preocupa al món és la inestabilitat espanyola", ha defensat Puigdemont, que ha retret als conservadors la manca de diàleg de l'Estat amb Catalunya.

Currículum professional

El dirigent de Convergència, davant les crítiques de PSC i PP a la seva carrera professional i a les subvencions que va rebre una empresa de la qual era titular, ha tancat la seva intervenció final amb una "pinzellada" sobre el seu currículum. "L'empresa de la qual jo vaig ser titular fins al 2006 va participar, com totes les empreses, als concursos de programes que va obrir un govern que vostè coneixia molt bé, senyor Iceta. Jo li vaig venir a presentar també a vostè el projecte. Vam obtenir una subvenció publicada amb tota transparència fins al 2010. El 2010 deixa de rebre subvencions. Sap que des del 2010 no hi ha cap subvenció? Jo vaig deixar el consell d'administració el 2010. Hi veu alguna irregularitat? Sempre ho he posat al registre d'interessos, no he ocultat ni una sola dada. Les meves activitats professionals m'han fet com sóc", ha apuntat.

Tres grans àrees per aplicar el mandat del 27-S

Puigdemont ha detallat tant l'estructura de Govern com els objectius de l'executiu que lidera. En el seu primer ple ordinari, el president ha exposat com a prioritats la "recuperació econòmica" per la via de la creació d'ocupació, la necessitat de fer de Catalunya "un país amb alta qualitat democràtica", la culminació del procés en la seva fase participativa, el disseny les estructures d'estat i l'aprovació de les lleis que permetin completar el trajecte cap a l'estat propi, i la projecció a l'exterior del procés sobiranista. "La composició del Govern respon exactament a això", ha puntualitzat Puigdemont.

El president ha confirmat que "tota l'acció de Govern vindrà aixoplugada per tres grans àrees": la de política econòmica, amb rang de vicepresidència –que comandarà Oriol Junqueras–, la de polítiques socials per "fer possible el país cohesionat" –pilotada per la consellera Neus Munté–, i la de projecció exterior i transparència –capitanejada per Raül Romeva. Seran els consellers estrella de l'executiu de Puigdemont. El president s'ha aturat a explicitar els canvis de competències en les conselleries del nou executiu, unes "modificacions competencials" que responen "estrictament a criteris d'eficàcia en l'acció de govern", ha puntualitzat.

Llum verda a la comissió d'estudi del procés constituent

El ple ha aprovat també la creació de les comissions de l'XI legislatura, entre elles la comissió d'estudi sobre el procés constituent, que finalment serà d'estudi i no legislativa per poder sumar-hi Catalunya Sí que es Pot i esquivar, de passada, possibles impugnacions de l'Estat. La creació d'aquesta comissió ha provocat el vot en contra i les crítiques de Ciutadans, que ha considerat que sobrepassa les competències de la Generalitat, PSC i PP. El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, ha demanat que el PSC s'incorpori a la comissió, que ha considerat una "oportunitat pel diàleg".

stats