04/05/2016

Cas Bárcenas: picabaralla judicial

3 min
Bárcenas detalla de memòria la caixa B del PP, sense aportar documents

Dos jutges que formen part del tribunal d’enjudiciament estimen que la ponència del cas Bárcenas o la comptabilitat B del PP ha de ser distribuïda d’acord amb les normes vigents a l’Audiència Nacional. I denuncien que la designació del magistrat Ángel Hurtado, que ja és a ponent a Gürtel 1999-2005(un cas que es jutjarà a partir del 4 d’octubre), també als papers de Bárcenas és contrària a aquestes normes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si els que senten olor de podrit són els mateixos col·legues del ponent al tribunal és que la cosa és seriosa. I si, a més, s’atreveixen a presentar un escrit, com han fet l’11 de març, és que el fet pot ser greu.

Els tribunals de la Gürtel i dels papers de Bárcenas estan formats pels membres de la secció segona de la sala penal de l’Audiència Nacional. En els dos tribunals s’han produït dues recusacions, que han sigut acceptades per tots dos magistrats en els dos tribunals per la majoria del ple de magistrats de l’Audiència Nacional a principis d’any.

Els magistrats Concepción Espejel i Enrique López ja no formen part dels dos tribunals. La primera era presidenta i el segon ponent. Ara els dos tribunals estan formats per Ángel Hurtado, que és president perquè és el més antic de la secció, i els jutges Julio de Diego i José Ricardo de Prada.

Problema: ningú ha establert a qui reemplaça cada un dels magistrats que substitueixen Espejel i López. És rellevant? Ho és, perquè el magistrat López recusat és jutge ponent en les dues causes. És l’encarregat de proposar el projecte de sentència un cop acabi el judici. Qui substitueix López es queda també la ponència. Aquesta és la norma que va ser acordada per la sala de govern de l’Audiència Nacional el juliol del 2015 quan ja es veien a venir les recusacions apuntades.

Els magistrats De Diego i De Prada han qüestionat en el cas dels papers de Bárcenas la designació d’Hurtado com a ponent. Com ja s’ha assenyalat, l’11 de març van advertir a la sala de govern que calia establir normes sobre el repartiment de ponències quan es produeixen substitucions. I en particular van remarcar que això s’havia de resoldre en el cas dels papers de Bárcenas. No obstant això, la sala de govern va decidir el 16 d’abril no entrar en el fons i va mantenir el criteri que el jutge que substitueix un altre jutge que és ponent també hereta la ponència.

Així doncs, segons aquest criteri, els dos magistrats assenyalen que li correspon a De Diego ser ponent perquè és qui substitueix Enrique López. Hurtado, segons aquesta interpretació, substitueix Espejel en qualitat de presidenta per aplicació de l’article 209.1 de la llei del poder judicial, segons la qual el magistrat més antic de la sala n’és el president.

La secció segona ja ha pres nota que el ponent és Hurtado i ha sol·licitat que se li enviïn les actuacions per determinar els mitjans de proves a admetre en els papers de Bárcenas i procedir a fixar la data del judici, que previsiblement serà a finals del 2017 o principis del 2018. Hurtado vol ser ponent a qualsevol preu. Però aquesta providència pot ser recorreguda. Fonts de les acusacions populars d’IU i de l’Associació d’Advocats Demòcrates per Europa assenyalen que elevarien els seus recursos abans d’avui.

Qui dictamina? ¿El tribunal, on Hurtado està en minoria enfront de De Diego i De Prada? ¿La secció segona, on hi ha els magistrats recusats Espejel i López? ¿El ple de la sala penal de l’Audiència Nacional?

Un bonic trencaclosques.

stats