LA NOVA POLÍTICA ALS MUNICIPIS (2)
Política 10/12/2016

Castelldefels: on Messi paga les beques menjador

El municipi aprofita l’IBI de les grans fortunes per fer front a les polítiques socials

Jordi Mumbrú
4 min
Un home mirant  El mural que l’Ajuntament ha pintat en una paret mitgera del barri de Vista Alegre, al carrer Federico García Lorca.

CastelldefelsCastelldefels és una de les ciutats que en les passades eleccions municipals van apostar per un canvi radical, i va passar d’un govern del PP a un de liderat per una confluència d’esquerres recentment constituïda i amb regidors que no havien trepitjat mai una sala de plens. “El PP havia guanyat les eleccions però estava en minoria i no podia governar. Estàvem obligats a arribar a acords”. Així descriu Candela López, alcaldessa de Castelldefels, l’escenari que es va trobar el maig del 2015 la llista Movem Castelldefels, un partit creat només dos anys abans a partir de la suma d’ICV, EUiA, Moviment d’Esquerres, Equo, Entesa i militants de moviments socials. L’acord per deixar fora el PP (que havia aconseguit el doble de regidors que la segona llista més votada) era difícil però va ser possible. El PSC, ERC i Castelldefels Sí Pot van fer el pas i van entrar a formar govern amb la confluència que s’havia creat feia poc. A més, CiU va donar-los el seu suport a canvi d’inscriure l’Ajuntament a l’Associació de Municipis per la Independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La nova política als municipis: llegeix tots els articles de la sèrie

La majoria a Castelldefels es va constituir finalment amb quatre partits al govern, i l’antiga Convergència també ha donat suport als pressupostos. PP i C’s s’han consolidat a l’oposició. López (ICV) es repartirà el mandat a l’alcaldia amb la socialista Maria Miranda, que passarà a ocupar el càrrec els dos anys següents. Dels 13 membres del govern, només tres havien sigut regidors abans.

“Al principi teníem moltes dificultats per arribar a acords”, recorda la jove alcaldessa. Però després de superar la investidura i els primers pressupostos, el govern municipal ha redreçat la situació i ja marca el seu perfil. En dos anys han incrementat la inversió en serveis socials un 28%. “Vivim en una de les ciutats amb més desigualtats ”, explica l’alcaldessa: hi ha una àrea inclosa al programa de la llei de barris i, al mateix temps, “una part de la societat molt benestant”, com els habitants de la zona on viuen Leo Messi i Luis Suárez. El nou govern intenta erosionar aquestes diferències entre els barris: “Bona part de les inversions, com les beques menjador, les podem pagar amb les plusvàlues de l’IBI que paguen aquestes persones”, explica López. Les polítiques de contenció de l’anterior alcalde, Manuel Reyes (PP), han permès que el nou govern es trobés “la caixa plena”, segons l’alcaldessa, de manera que ha sigut més fàcil augmentar la inversió pública.

Municipalitzar la neteja

Un dels principals canvis del nou govern ha sigut la municipalització del servei de neteja, que comportarà la subrogació de 93 treballadors i l’adquisició de nova maquinària. “Ens surt més econòmic i, a més, és el servei que considerem més important del municipi i el volem gestionar nosaltres”, segons López. Ajuntaments com els de Sabadell i Badalona, governats per confluències similars, s’han posat en contacte amb Castelldefels perquè els orientin en el procés de municipalització de la neteja.

En el cas de Castelldefels, el canvi no ha obligat a indemnitzar l’empresa que fins ara explotava el servei, ja que el contracte s’havia acabat. Fins ara l’anterior alcalde, el popular Manuel Reyes, havia liderat l’oposició a aquesta municipalització, denunciant que era “un despropòsit” i que els carrers “segueixen igual de bruts o més”. Tot i així, la seva veu ha perdut força després que la Sindicatura de Comptes denunciés que el contracte signat pels populars s’havia tipificat de manera incorrecta, un fet que el convertia en nul. La Sindicatura va denunciar més irregularitats en els serveis contractats per l’alcalde popular que amenacen de minar la simpatia que molts veïns mantenen amb “el Manu”, la principal veu d’oposició al nou govern d’esquerres. Contactat per aquest diari, Reyes no va voler fer declaracions.

Una altra de les grans apostes de l’Ajuntament ha sigut la revitalització del Pla de Barris a Vista Alegre, el barri més humil de Castelldefels. “Abans es deia Vista Alegre, ara es diu Vista Trista”, lamenta Miguel Ángel Sánchez, que du un bar del barri des de fa més de 30 anys. Els canvis es comencen a notar, segons explica el veí. Durant el període 2015-2016 s’hi han invertit 2,7 milions d’euros.

LA PAH dins del govern municipal

A Castelldefels la regidora de Comerç, Turisme, Hosteleria i Habitatge, Ana Quesada, és la fundadora de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) al municipi. El canvi s’ha notat, però també ha evidenciat que la promesa electoral de “desallotjaments zero” era massa atrevida. “Els canvis són notables, però no és meravellós”, retreu Edu del Río, portaveu de la PAH a Castelldefels. “Garantir zero desallotjaments és molt complicat -valora Del Río- perquè hi ha molts interessos creats, per exemple dels bancs, i no depèn només del govern municipal”. Tot i així, destaca que hi ha hagut “un canvi de mentalitat, ara la predisposició és total”. Des del seu punt de vista caldria construir habitatge per oferir en forma de lloguer públic temporalment “a les persones amb problemes fins que millori la seva situació” o lluitar per aconseguir els pisos que els bancs tenen sense ocupar. “Però aquest és un tema molt delicat”, diu.

stats