Política 08/06/2014

Els Castellers de Vilafranca reclamen poder votar amb un tres de vuit a Brussel·les

"Exercim la famosa pedagogia catalana: existim, som el poble català i volem decidir el nostre futur el 9 de novembre", reivindica a la Grand-Place / Grote Markt l'actor Sergi López

Acn
2 min

BarcelonaEls Castellers de Vilafranca han omplert aquest diumenge de camises verdes, gralles i estelades la Grand-Place / Grote Markt de Brussel·les. Sota un sol de justícia, gens habitual a la capital comunitària, els verds han descarregat un cinc de set, un tres de vuit, un quatre de vuit i un dos de set. A la pinya, dues pancartes amb el lema "Els catalans volem votar", en francès i en flamenc. "Estem exercint aquella famosa pedagogia catalana: som a Brussel·les per explicar als belgues, a la comunitat francesa i a la flamenca, que existim, que som el poble català i que volem decidir sobre el nostre futur el 9 de novembre", ha proclamat l'actor Sergi López, en un discurs en francès, traduït també al neerlandès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre el públic dels vilafranquins, molts catalans amb estelades (fins i tot alguns treballadors de les institucions comunitàries), barrejats amb turistes que eren al centre històric de la capital belga i es miraven les torres humanes amb admiració i incredulitat. El so de les gralles s'ha sumat als crits que demanaven la independència i el dret a decidir.

López ha explicat en el seu manifest què són els castellers, què representen per a la cultura catalana i quin és l'objectiu d'aquesta actuació simultània a diverses ciutats europees. "Fer país", ha resumit a l'ACN el cap de colla dels verds, Pere Almirall. "Volem votar" i "reivindicar el dret a decidir", han afegit els castellers Jaume Torres i Marta Bayó. La colla assegura que l'acollida ha estat "fantàstica" i que se sent "orgullosa" de portar els castells i la cultura catalana arreu del món. Després de llegir el manifest, els castellers i part del públic assistent han fet una cadena humana amb estelades al voltant de la plaça i han cantat 'Els segadors'.

La presidenta del Casal Català de Brussel·les, Elvira Ballesta, ha explicat que "la societat civil catalana ha volgut organitzar torres humanes a vuit capitals europees de forma simultània per fer saber a Europa que el poble català vol organitzar una consulta per saber si vol ser un país independent o no: és una elecció democràtica, volem viure en un país democràtic".

Pilars al Manneken-Pis, l'Atòmium i el Parlament Europeu

Amb una pinya menor a l'habitual, els verds han volgut prioritzar les construccions segures per evitar caigudes. Aprofitant el seu viatge a Bèlgica, fins on s'ha desplaçat una comitiva de 150 membres amb avió, la colla ha celebrat altres actuacions a Flandes i Valònia aquest cap de setmana. Els verds ja van actuar dijous a Gant i aquest divendres a l'Atòmium de Brussel·les i al Parlament Europeu. Els castellers de Vilafranca també es van desplaçar aquest dissabte fins a Lieja i després de l'actuació de diumenge a la Grand-Place / Grote Mark de la capital comunitària han aixecat pilars davant del Manneken-Pis. Aquesta no és la primera actuació dels vilafranquins fora del Principat: anteriorment havien anat a ciutats com Frankfurt, Nova York i Londres.

stats