Política 27/02/2015

Castro rebutja que Hisenda cobri un 3% de la venda del palauet de Pedralbes d'Urdangarin

El jutge assenyala que entre les funcions del jutjat no està "assessorar" els ducs de Palma

Europa Press
2 min
Castro, ahir arribant als jutjats. L'endemà d'imputar la infanta, cità Camps i més testimonis de Nóos i resolgué un recurs. I això just és el que transcendí.

Palma de MallorcaEl titular del jutjat d'instrucció número 3 de Palma, José Castro, ha rebutjat incloure com a condició per a la venda del palauet de Pedralbes, propietat dels ducs de Palma, el cobrament per part de l'Agència Tributària (AEAT) d'un 3% dels fons que el matrimoni obtingui amb l'operació immobiliària, retenció que Hisenda reclama perquè el comprador no és resident d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mitjançant una interlocutòria dictada aquest divendres, Castro assegura que l'advocacia de l'Estat, que exerceix l'acusació particular en el cas Nóos en representació de l'AEAT, ha disposat de "sobrades oportunitats, algunes de dubtós encaix processal", per plantejar la retenció del 3% sense que ho hagi fet fins després de fixar el jutge els condicionants per a la venda, fet que fa que aquest jutjat es vegi abocat a denegar la petició, assenyala la interlocutòria.

El magistrat recorda que quan el passat 5 de febrer va autoritzar la venda del palauet –sempre que els ducs es comprometin a dipositar al jutjat els 2,3 milions d'euros que obtindrien per la meitat de l'immoble embargat a Iñaki Urdangarin com a garantia davant les responsabilitats econòmiques que puguin derivar-se de la causa–, l'advocacia no va interposar cap recurs perquè la seva sol·licitud fos incorporada com a condicionant.

És més, Castro assenyala que com que entre les funcions del jutjat "no està assessorar el matrimoni Urdangarin/Borbó sobre els càrrecs tributaris que meritin les seves transaccions, en aquesta resolució no es feia la menor al·lusió a la necessitat d'acreditar la retenció del 3% dels diners que s'obtingués amb la transmissió de l'immoble".

En concret, l'AEAT, mitjançant un escrit al qual ha tingut accés Europa Press, s'emparava en la llei de l'impost sobre no residents, segons la qual els qui transmeten béns immobles situats al país a "no residents sense establiment permanent estan obligats a retenir i ingressar el percentatge fixat legalment del 3% sobre la contraprestació acordada".

L'audiència decidirà sobre les condicions

En qualsevol cas, serà l'Audiència Provincial de Balears la que decideixi de forma definitiva sobre les condicions de venda del palauet imposades per Castro, després que Urdangarin les hagi recorregut en apel·lació.

I és que el marit de la infanta Cristina reclama poder fer front al deute que manté amb Hisenda –253.705 euros derivats de l'impagament de l'IRPF del 2009– amb els diners que obtingués de l'operació immobiliària, el preu del qual està estipulat en 6,95 milions d'euros, ja que "no té" d'altres béns amb els quals poder abonar l'import.

stats