Política 17/06/2011

Quatre eurodiputats demanen que el català sigui oficial a Europa, ara que ho serà el croat

Els eurodiputats Maria Badia (PSC), Oriol Junqueras (ERC), Raül Romeva (ICV) i Ramon Tremosa (CiU) demanen al govern espanyol que sol·liciti l'oficialitat del català en les negociacions d'adhesió de Croàcia a la UE. El cost econòmic seria "mínim"

Jordi Benavente
2 min

BarcelonaAprofitar l'avinentesa de la futura incorporació de Croàcia a la Unió Europea per assegurar la presència del català al Parlament Europeu. És la idea dels eurodiputats Maria Badia (PSC), Oriol Junqueras (ERC), Raül Romeva (ICV) i Ramon Tremosa (CiU), que aquest matí han presentat una declaració conjunta al Parlament de Catalunya amb què demanen al govern espanyol que sol·liciti l'oficialitat del català a Europa quan s'obrin les negociacions per a l'adhesió de Croàcia a la UE i es reformi el reglament sobre el règim lingüístic per afegir-hi el croat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els tres eurodiputats –Badia signa el document però ha excusat la seva presència a la roda de premsa d'avui per motius personals– han aprofitat el torn de paraula per destacar que la manca de reconeixement de la llengua catalana suposa una "anomalia democràtica" flagrant, sobretot ara que "el Tractat de Lisboa reconeix, com a origen de la legitimitat a la Unió, no només els estats, sinó també els ciutadans".

No facilitar l'ús del català a la política europea és una manera de “mantenir l'statu quo franquista, que els dos grans partits espanyols assumeixen” amb normalitat, ha dit Tremosa.

El cost econòmic no és excusa

El cost econòmic de la incorporació del català com a llengua oficial a Europa seria "mínim", han assegurat els tres polítics. Junqueras ha explicat que la majoria de traductors espanyols que hi ha al Parlament Europeu parlen català. “L'únic que haurien de fer és traduir a l'anglès les nostres intervencions i rebotar la traducció a totes les altres cabines”, ha dit l'eurodiputat d'ERC. “Menteix a la ciutadania qui argumenta un cost econòmic elevat”, ha subratllat Tremosa.

La Unió Europea ha acordat amb Croàcia la futura incorporació de l'estat balcànic al Parlament Europeu; ara cal que ho ratifiquin els 27 estats membres del Consell. Tot seguit, es reobrirà i modificarà el Tractat de la UE per, entre d'altres coses, declarar el croat llengua oficial. Només demanem, ha dit Romeva, que l'Estat espanyol aprofiti per posar el tema de l'oficialitat del català sobre la taula.

El croat i el català

Per aconseguir el seu objectiu, els eurodiputats exhorten el govern espanyol a defensar els drets de la ciutadania dels catalans amb la mateixa intensitat que els de la resta d'habitants de l'Estat. I també demanen el suport del Govern de Catalunya perquè insti el govern espanyol a fer el que s'espera d'ell, i condicioni, si cal, l'oficialitat del croat a la del català.

La llengua catalana és la tretzena amb més parlants de la UE, però encara no és oficial. Aquest fet "inquietant", segons Tremosa, és una “assignatura pendent” ineludible, tenint en compte que hi ha 14 llengües oficials a la UE que tenen menys parlants que el català. “Només demanem que es satisfaci un dret fonamental bàsic”, han recalcat els eurodiputats.

stats