Política 24/10/2014

Rajoy posa fil a l'agulla per impugnar el nou 9-N

Encarrega un informe sobre cadascuna de les accions que s'estan fent per organitzar la consulta per decidir si les impugna. Sáenz de Santamaría considera que la nova convocatòria és "encara més antidemocràtica"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

MadridCanvi d'estratègia. El govern espanyol ha decidit, finalment, prendre la paraula contra el nou 9-N. A l'espera de la convocatòria del president de la Generalitat, Artur Mas, que podria ser just el dia abans, l'executiu de Mariano Rajoy ha decidit anar recopilant i estudiant la legalitat de totes les accions que s'estan fent per preparar la nova consulta. Durant el torn de preguntes de la roda de premsa posterior al consell de ministres, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat que Rajoy ha encarregat un informe als serveis jurídics de l'Estat "sobre tots i cadascun" dels passos que s'estan fent per celebrar la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El president del govern espanyol ha encarregat un informe als serveis jurídics de l'Estat sobre totes i cadascuna d'aquestes accions amb l'objectiu d'impulsar, si així ens ho diuen els serveis jurídics, el seu posterior recurs en cada cas davant del Tribunal Constitucional", ha assenyalat la vicepresidenta del govern espanyol.

I és que la Moncloa denuncia que la Generalitat està "descarregant la responsabilitat" de la nova consulta sobre els ciutadans i defensa que la seva "obligació" és "donar tranquil·litat a aquestes persones": directors d'institut on es col·locaran les urnes, alcaldes, funcionaris, etc., ha citat a tall d'exemple la vicepresidenta.

"Tot sembla apuntar que [Mas] pretén substituir un procés per un altre que encara és més antidemocràtic", ha criticat Sáenz de Santamaría. "Han anat fent passos cap a un procés que, de llarg, no té cap tipus de garanties democràtiques. Un procés sense cens previ, un procés que qui l'organitza està d'acord amb una determinada posició en aquesta consulta... Munta tot el procediment, reuneix les taules, les presideix, controla com s'efectua la votació, fa un recull de vots i proclama el resultat, a més de no comptar amb un cens per dur-se a terme", ha afegit citant alguna de les accions que considera "antidemocràtiques".

A diferència d'altres vegades, Sáenz de Santamaría ha assegurat que, més enllà de la voluntat de "preservar la legalitat i les garanties democràtiques dels ciutadans", la seva decisió és també "política". "Als ciutadans no se'ls poden imposar obligacions més grans que els generin dubtes i inseguretats perquè el president de la Generalitat no assumeix la responsabilitat de la legalitat del procés", ha advertit.

stats