Política 27/12/2014

Catalunya s’estalviarà 500 milions amb les noves condicions del FLA, segons Hisenda

Elena Freixa
2 min
El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro.

BarcelonaLa decisió del ministeri d’Hisenda de perdonar l’any que ve els interessos del deute del fons de liquiditat autonòmica (FLA), al qual s’han acollit comunitats com Catalunya, suposarà un estalvi de 500 milions d’euros per a la Generalitat, segons els números de Montoro. A això s’hi ha de sumar un estalvi de 123 milions més derivat de les emissions futures, van explicar ahir a l’ARA fonts del ministeri. El consell de ministres va aprovar les noves condicions del FLA i d’altres mecanismes de finançament per a les comunitats i els ajuntaments. En total, l’impacte del FLA i dels futurs mecanismes com el pla de pagament a proveïdors han revertit en un estalvi de 1.800 milions per a Catalunya i de més de 7.200 milions al global de comunitats, segons els comptes del ministeri d’Hisenda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La solució de perdonar els interessos durant l’any que ve a les comunitats acollides al FLA ha enervat el govern autonòmic de Madrid. El conseller d’Economia madrileny, Enrique Ossorio, va esclatar ahir i va assenyalar que es tracta d’una “trampa” del ministeri per intervenir les comunitats autònomes. Va qualificar la mesura de “desgràcia”. El president madrileny, Ignacio González, també va ser crític amb la novetat, que permetrà comunitats no acollides al FLA finançar-se a un interès zero durant tres anys, si ho volen. Segons González, sembla que les mesures estan fetes perquè les comunitats “complidores” com Madrid es tornin incomplidores. El president madrileny va insistir a reclamar un nou sistema de finançament autonòmic que resolgui els problemes que l’executiu de Mariano Rajoy afronta amb “pedaços”.

Recurs a l’impost de dipòsits

L’executiu va donar llum verda al recurs d’inconstitucionalitat contra la llei catalana de l’impost sobre els dipòsits. La decisió tindrà baixa incidència perquè el decret de la llei l’octubre ja va quedar suspès pel Constitucional. La Generalitat ha calculat que deixarà d’ingressar més de 680 milions pel bloqueig de l’Estat.

stats